martes, 4 de marzo de 2008

Storkonflikt efter mord på gerillaledare

CARACAS / 080303 / En storkonflikt är under uppsegling efter att gerillaledaren Raul Reyes och 15 av hans säkerhetstrupper dödades i ett anfall av colombianskt bombflyg. Attacken ägde rum tio kilometer in på ecuadorianskt territorium klockan 00.25, natten mellan fredag och lördag.

Krigsaktionen, som ses som en ”preventiv krigsaktion” enligt krigsmanualer från USA, har utlöst en storkonflikt efter att president Rafael Correa med omedelbar verkan utvisade Colombias ambassadör i Quito.

– Det är en krigsaktion mot vår nationella suveränitet och jag har beordrat truppmobilisering till gränsen mot Colombia. Jag har kallat hem vår ambassadör i Bogota, sa Correa på söndagen. I måndags förklarade Ecuadors utrikesminister att de diplomatiska relationerna mellan de två länderna har avbrutits.

Enligt den colombianska försvarsministern Juan Manuel Santos drabbade gerillatrupper samman med armétrupper på colombianskt territorium. Samtidigt, påstod Santos, besköts armétrupperna från andra sidan gränsfloden vilket förorsakade att flera Black&Hawkhelikoptrar och tre bombplan attackerade den påstådda gerillan.

Men Correa säger att det är en cynisk uppdiktad historia som har tagits som förevändning för att attackera gerillalägret som, enligt Correa, var ett temporärt läger för Reyes. Correa anklagar Uribe och Pentagon för att ha planerat bombningen som ägde rum tre kilometer in på ecuadorianskt territorium efter att bombplanen hade trängt in tio kilometer och attackerat gerillalägret söderifrån. Efter attacken flög Black&Hawkhelikoptrar in och antigerillasoldater förde bort Reyes döda kropp och tre datorer.

Ecuadoriansk militär gick dagen efter in i det bombade gerillalägret och upptäckte att de 15 döda gerillasoldaterna hade dödats i sömnen av klusterbomberna.

President Chavez stängde också sin ambassad i Bogota och beordrade tio armébataljoner och bombflyg till den 200 mil långa gränsen mot Colombia.

– Uribe är en simpel släpvagn till Imperiet, sa Chavez och varnade den colombianske presidenten för varje ”preventiv” krigsaktion mot Venezuela kommer att besvaras med alla medel.

FARC-gerillan å sin sida uppgav i en kommuniké två dagar efter massakern att gerillan fortsätter sina ansträngningar för att skapa förutsättningar för fred i Colombia.

Bakom krigsaktionen finns Vita huset, säger de två regeringarna. Enligt Colombias polischef Carlos Naranjo har nu colombianska och USA-experter börjat att analysera innehållet i datorerna som beslagstogs. Enligt Naranjo påstås Venezuela har gett FARC-gerillan 300 miljoner dollar samt 50 kilo anrikat uran. President Rafael Correa anklagas som minister ha träffat den nu dörde FARC-ledaren, enligt andra dokument som påstås finans i datorerna.

Enligt Venezuela handlar det om en ny ihopdiktad Irak-historia som har som mål att inlemma Venezuela och Ecuador i ”Onsdskans Centrum” och skapa förutsättningar för en USA-invasion mot de bägge länderna med stöd av den internationella opinionen.

I Latinamerika är Uribe USA:s främste allierad och är den tredje största mottagaren av militärt stöd från USA. Israel och Egypten är de två andra länderna.

Attacken i lördags natt är en allvarlig upptrappning av USA:s intentioner att ta tillbaka förlorat politiskt och ekonomiskt inflytande i Latinamerika. I Venezuela finns över en halv miljon nya reservister som i dag kan betraktas som en folkmilis, beredd att försvara sitt fosterland med vapen i hand.

Venezuela förfogar över de största ooljereserverna i världen och har de 8:e största sötvattensreserverna i världen, två startegiska naturresurser som i dag betraktas som strategiska för världen och som är en stor brist i USA.

Dick Emanuelsson