<2285 tecken>
TEGUCIGALPA / 2008-10-03 / Den 19 februari 2006 förolyckades 63 mexikanska gruvarbetare när gruvgångarna där de arbetade rasade samman. Gruvföretaget Grupo México, en multinationell gruvgigant, stängde kolgruvan med hänvisning till att det var omöjligt att få upp kropparna på grund av de stora koncentrationerna metangas, ett argument som facket och gruvarbetarna avvisar bestämt eftersom det måste pågå produktion för att denna gas ska uppstå.
Men nyligen gick änkor till de döda gruvarbetarna ned i gruvan för att bokstavligen bevisa motsatsen, att det finns alla möjligheter till att hämta upp kropparna för att de anhöriga ska kunna ge de sina en anständig begravning. Företagets svar blev en varning om att ”inkräktarna” kommer att stämmas, ett hot som gruvfacket viftar bort eftersom underjorden inte är i privat ägo utan tillhör den mexikanska staten.
Änkorna Rosa María Mejía, Tomasita Martínez och Claudia Escobar samt Gilberto Ríos Ramírez, far till en av de avlidna gruvarbetarna och Daniel Cossío Ríos, generalsekreterare för den 64:a avdelningen i Gruvarbetareförbundet i sällskap med två personer från en stödgrupp till de anhöriga, gick in i mörkret och ner i gruvgångarna den 28 september.
Gruvfackets talesman Carlos Pavón Campos, sa till den lokala pressen att företaget är ansvarigt för ”industrimorden” på 100 gruvarbetare sedan gruvgiganten Grupo México tog över gruvan i samhället Pasta de Conchos. Han uppgav också att såväl facket som de anhöriga hade uppmanat statssekreteraren på arbetsmarknadsministeriet, Javier Lozano, att följa med ner i gruvan för att själv konstatera att säkerhetsförhållandena är utmärkta för att hämta upp kropparna av de 63 gruvarbetarna.
Expeditionen var utrustad med en metangasmätare som visade 0,0 halt av metangas under hela tiden gruppen befann sig i gruvan. Gruppen kom fram till en plats som ligger 200 meter från den plats där de 63 beräknas finnas.
Under lång tid innan olyckan 2006 hade gruvfacket krävt stora ett stort åtgärdsprogram för att garantera gruvarbetarnas säkerhet i gruvan. Men företagsledningen såg bara till att få ut maximal vinst ur gruvan, menar facket, som anklagar företaget för att ha mördat arbetskamraterna.
Dick Emanuelsson