martes, 27 de enero de 2009

Kommunalval på Nicaraguas Atlantkust: Sandinisterna vinner nya städer

TEGUCIGALPA / 090124 / Den Sandinistiska vänsterregeringen vann ytterligare fyra kommuner av de sju som stod på spel på Nicaraguas norra atlantkust den 18 januari. Denna del av Nicaragua domineras av indianbefolkningen Miskitos och svarta Garifunas.

Kommunalvalet, som hade senarelagts på grund av sviterna från Orkanen Felix’ härjningar i denna del av landet 2008, bekräftade valresultatet från den 9 november då regeringspartiet FSLN vann 105 av 146 kommuner i Nicaragua. Förloraren då som nu blev det liberala PLC-partiet. Det vann den 18 januari bara två av de sju kommunerna medan sandinisternas allianspartner, det regionala indianpartiet Yátama, vann i staden Prinzapolka. Totalt kontrollerar nu sandinisterna nästan 72 procent av landets kommuner.

Liberalerna vägrade den 9 november att delta i omräkningen av det viktiga kommunal- och borgmästarvalet i huvudstaden Managua, trots att partiet först hade krävt att rösterna skulle räknas om i Managua och därefter i hela landet. Alla övriga partier, inklusive de liberala ledamöterna i det Högsta Valrådet, skrev under valprotokollet vilket gav sandinisterna segern. Trots det har PLC, uppbackade av EU och USA:s ambassadör i Managua, anklagat sandinisterna för valfusk och underkände valen den 9 november och 18 januari. Såväl USA som EU har fryst och hotar regeringen Daniel Ortega att dra in bistånd för närmare 300 miljoner dollar till det näst fattigaste landet på den amerikanska kontinenten om inte valen görs om.

Dick Emanuelsson