miércoles, 1 de julio de 2009

Honduras: Kuppmakarna allt mer isolerade och omringade


TEGUCIGALPA / 090701 / OAS har gett kuppmakarna 72 timmar för att återlämna makten till president Zelaya. Men kongressen har nu fattat det farliga beslutet om att upphäva alla civila och politiska rättigheter vilket är ett farligt beslut eftersom militär och polis kan göra razzior utan åklagarnas beslut.

Uppgiften lämnades av Juan Almendares, chef för CPTRT, centret för rehabilitering av offren för tortyr. Det är ett som de senaste dagarna har tagit emot många offer som har misshandlats av militären när denna har attackerat de fredliga demonstrationerna som kräver president Zelayas återkomst på presidentposten, en post han brutalt blev avsatt på i söndags morse. Då anlände en armébataljon till hans hem som sköt sönder portlåsen och trängde in i hans hem i ett enkelt medelklassområde. Åtta armésoldater riktade sina AK-47:or mot presidentens ansikte och skrek att han skulle överlämna sin mobiltelefon, i annat fall hade de ordern att avrätta president Zelaya direkt på plats.

Det vittnas också på flera håll i landet, bland annat till den kontinentala tevekanalen Telesur, om hur militären har tvångsrekryterat ungdomar ner till 12 års ålder på grund av att många soldater påstås ha deserterat. Regimen gick igår kväll ut i en nationell utsändning i TV och radio och dementerade dessa påståenden. Vi misstänkte att detta skulle äga rum. Därför skickade vi iväg våra två pojkar, 12 och 16 år, till en kamrat som bor i ett annat område.

Skolor och universitet är stängda fram till den 8 juli och utegångsförbudet 21.00–06.00 är förlängt fram till lördag. Men med all sannolikhet förlängs det ytterligare eftersom kuppregimen är totalt isolerad internationellt och dess omringas allt mer.

En del av indianerna från länet Olancho har lyckats anlända till Tegucigalpa trots att armén stoppade deras bussar. Men de tog sig upp i bergen och bröt militärens inringning och anlände för ett par timmar sedan till Tegucigalpa. De befinner sig nu tillsammans med fackförenings- och bondeledare, arbetare, studenter och bönder vid den starkt militariserade kongressen som är församlad och har beslutat upphäva alla politiska och civila rättigheter.

Indianerna från länet La Esperanza (Hoppet) har också stoppats men försöker via olika vägar att kringgå inringningen och fortsätta marschen mot huvudstaden.

Anhängarna (de flesta bönder) till den legendariske katolske Fader Guadalupe Carney, kallad de "Fattigas präst", från länet Olancho, är på väg mot Tegucigalpa trots att armésoldaterna försökte gripa dem. Men de fick hjälp av civilbefolkningen som hjälpt dem att bryta blockaden och de har fått mat och vätska.

Fader Carney som ledde kampen för en jordreform i Honduras ”försvann” och mördades under den civila-militära diktaturen i början av 1980-talet. Hans ord; ”Att vara kristen är att vara revolutionär. Om du inte är revolutionär är du inte kristen”, är bevingade och lyser på ryggen eller bröstet på t-skjortor som sitter på ungdomar, studenter, arbetare och bönder ännu mer nu under dessa dramatiska dagar i det lilla centralamerikanska landet.

I staden Santa Barbara, huvudstad i länet med samma namn, håller tiotusentals bönder stånd mot militären som inte har lyckats tränga in och bryta ned motståndet som i stället växer i styrka.

Världsbanken och Interamerikanska Utvecklingsbanken meddelade igår, bl.a. i en intervju med CNN:s ekonomireporter Miguel Padilla, att bankerna håller inne krediter på 470 miljoner dollar till Honduras. De är livsnödvändiga för att landet inte ska kollapsa ekonomiskt. Robert Zoellick, ordförande för Världsbanken och tidigare Bushs frihandelsförhandlare med Latinamerika, uppgav att "vi gör en paus i utbetalningarna", i protest mot statskuppen.

Alla busstransporter till Tegucigalpa har stoppats sedan 12-tiden i dag, onsdag för att undvika att fler människor från inlandet och kusten anländer till huvudstaden för att förstärka motståndet mot kuppregimen. Det är något av ett ödets ironi att kuppresidenten Roberto Micheletti samtidigt är Honduras främste magnat inom transport- och bussnäringen. Nu låser han in alla sina fordon.

I morgon torsdag hålls en massdemonstration i Tegucigalpa i en situation där generalstrejken och andra massprotester i landet antar i styrka och intensitet.

Dick Emanuelsson