jueves, 16 de octubre de 2008

Nitton döda efter gerillaattack i Peru

<1728 tecken>
TEGUCIGALPA / 081010 / Tolv armésoldater och sju civila dödades förra veckan när den maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso attackerade en militärkonvoj i regionen Tintaypunco, i länet Huancavelica, 280 kilometer från Lima.

I ett pressmeddelande från den peruanska arméstaben bekräftar man det svåraste militära bakslaget på tio år mot den gerilla som de peruanska myndigheterna trodde sig ha besegrat när dess ledare, Abimael Guzman, alias ”Presidente Gonzalo”, fängslades 1992 och som då uppmanade sina styrkor att lägga ned vapnen.

Enligt försvarsminister Antero Flores Aráoz hade gerillan grävt ned landminor i vägen som detonerade när militärkonvojen anlände till området där gerillan låg i bakhåll. Efter explosionen öppnade gerillan eld och dödade tolv soldater och sju civila, som förmodas ha fått ”lift” med konvojen. Strider pågick, enligt myndigheterna, i flera timmar innan bägge parter drog sig tillbaka.

Strider har pågått det senaste året och ett stort antal armésoldater har sårats. De anklagas också för att vara ansvariga för försvinnandena av elva civila i byn Río Seco.

USA-baser

Området där de militära konfrontationerna har ägt rum har uppmärksammats av den politiska oppositionen i Peru som anklagat den socialdemokratiska APRA-regeringen för att ha upplåtit peruanskt territorium för beväpnade USA-soldater. I amazonasstaden Iquitos har Pentagon en stor militär träningsbas för peruanska specialtrupper som tränas i antigerilla- och djungelkrigföring. Den ligger på samma latitud som USA-basen i staden La Manta, Ecuador, som Pentagon nu tvingas att utrymma när kontraktet löper ut i november 2009. Den nya konstitutionen förbjuder såväl utländska trupper som militärbaser på ecuadorianskt territorium.

Dick Emanuelsson