miércoles, 15 de julio de 2009

Centralamerikas fack blockerar Honduras för att störta diktaturen


<5686 tecken>
Två dagars generalstrejk i Honduras


TEGUCIGALPA / 090716 / Honduras blockeras i dag torsdag och i morgon fredag av medlemmar i Centralamerikas fackföreningar. Arbetarsolidariteten från grannländerna ska bidra till att knäcka diktaturen i Tegucigalpa.

– Målsättningen är att strypa den aktuella regimen i Honduras handelspolitiskt, sa i onsdags Jorge Coronado, facklig samordnare för de centralamerikanska facken på en presskonferens i Costa Rica och tillade att blockaden äger rum vid gränsposteringarna mot Honduras i Guatemala, El Salvador och Nicaragua.

Generalstrejk

När detta skrivs på onsdag kväll i Honduras, förbereder landets fyra landsorganisationer, bönder, studenter, transportsektorn som framför allt består av buss och taxi, en total generalstrejk under torsdag och fredag. Den kommer utan tvekan att slå hårt och det är också första gången som transportsektorn ska delta i protesterna för att fälla kuppregimen. Den har dessutom retat upp taxisektorn, som till 95 procent stöder den avsatte president Manuel Zelaya, genom att ha sänkt taxipriset för kollektivresor från 11 till 9 lempiras.

Utegångsförbud återinförs

Huvudstaden Tegucigalpa kommer i morgon att lamslås genom att den ’Nationella Motståndsfronten mot Statskuppen’ kommer att blockera de tre infartsvägarna från norr, söder och öster vilket slår stenhårt mot landets ekonomiska livsnerver. Sent på onsdagskvällen meddelande landets kuppregim i en nationell TV- och radioutsändning att utegångsförbudet återigen införts från 24.00 till 05.00 på morgonen.

Hillary Clintons dubbelspel

På lördag genomförs i Costa Rica en massdemonstration till stöd för Honduras folk men också mot att representanter för kuppjuntan anländer till Costa Rica för att delta i ett samtal med landets president Oscar Arias som vill medla mellan Manuel Zelaya och kuppregimen. Det är samtal som allmänt betraktas ha påtvingats Zelaya av Hillary Clinton och som ingen har någon som helst tilltro till. En hel värld kräver att kuppmännen ovillkorligen ska träda tillbaka och återlämna makten till landets avsatte president men State Departement har vädjat till president Zelaya om att ha ”tålamod för att medlingen ska ge resultat”. Kritikerna menar att Arias och Clinton bara vill vinna tid och trötta ut och försvaga folkets motstånd i Honduras mot diktaturen. Diktaturens representanter i Tegucigalpa har välkomnat medlingen och talar om ”försoning och fred”.

– Demonstrationen på lördag är inte bara en protest mot kuppmännens ankomst till Costa Rica utan även mot Arias medling som jämställer den demokratiskt valda regeringen Zelaya med en regering som utsetts genom en statskupp, sa Coronado.

Costa Ricas fackföreningar har också samlat in namn med kravet på att landets åklagarämbete ska ansöka hos landets domstol om att få arrestera kuppmakaren Roberto Micheletti i händelse av att han landar i Costa Rica på lördag, anklagad för att ha olagligt ha gripit makten, mord och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Pansarvagnar mot Feminister

I tisdags morse ockuperade det Nationella Kvinnoinstitutets byggnad av flera olika kvinnoorganisationer. Aktionen var en protest mot att Maria Marta Diaz hade utsetts till institutets chef av kuppregimen. Hon deltog och deltar i den högerextrema organisationen ”Union Civica Democrática” som under sex veckor drev en frenetisk kampanj likt högern i Ukraina, Georgien eller Vitryssland för att destabilisera regeringen Manuel Zelaya och som slutligen resulterade i statskuppen.

Ordföranden för ”Union Civica Democrática”, Armida López de Contreras’ man, Carlos López, utsågs samma dag till utrikesminister.

Denna uppdelning av ”Tårtan Honduras” mellan statskuppens olika aktörer, som uteslutande tillhör den rika sociala klassen i landet, har ytterligare isolerat regimen i Tegucigalpa. Många honduraner på gatan anser att utnämningarna är rena skymfen och ses som ett hån mot folket.

De feministiska organisationernas aktion fick stort Stad över hela Honduras men 24 timmar senare, kring lunchtid i dag onsdags, anlände María Marta Díaz, i spetsen för hundratals kommandopoliser från det fruktade ”Cobra-kommandot” som också hade sällskap av flera pansarvagnar och arméplutoner som bland annat besköt de tusentals demonstranterna med gummikulor och peppargas.

Feministerna hade vid den tidpunkten fått uppbackning av tusentals honduraner som hade anlänt från Lärarhögskolan och som tillsammans med ett 100-tal feminister gjorde motstånd mot militärmaktens utsända. Många kvinnor slogs ned brutalt men höll ut mot repressionen och svor att fortsätta kampen mot diktaturen.

Feministerna lämnade dock bygganden för att ansluta sig till onsdagens massdemonstration som avslutades vid landets kongress.

400.000 bönder väntar på signal på uppror

President Manuel Zelaya, som i skrivande stund befinner sig i grannlandet Guatemala, uppmanade i ett tal Honduras folk ”att resa sig för att röja kuppmännen ur vägen”, och hänvisade till grundlagen som i sin 3:e artikel ”ger folket rätt att resa sig mot dem som via vapen har gripit makten”.

Nästa vecka har Zelaya sagt att han kommer att återvända till Honduras för att återigen inta presidentpalatset. Enligt uppgifter till Flamman från trovärdiga källor uppges så många som 400.000 bönder befinna sig i Tegucigalpa, beredda att när som helst ansluta sig till den megamarsch eller massmobilisering som ska återinsätta den avsatte presidenten. Om så inte sker är risken uppenbar för att de hittills fredliga kampformerna förvandlas till legitima väpnade aktioner för att en gång för alla störta regimen i Tegucigalpa, en utveckling som är en mardröm för Pentagon och Vita huset. För utgången kan bara bli en, och den gynnar inte de högerextrema hökarna i USA eller Latinamerika.

Dick Emanuelsson