lunes, 13 de julio de 2009

Massaktioner mot kuppregimen i Honduras som mördar två vänsterledare<5079 tecken>

TEGUCIGALPA / 090713 / Honduras gick i söndags in på sin tredje vecka under statskuppsregimen Roberto Micheletti. Motståndet växer och handlar nu om att slå mot den ekonomiska konsolideringen av regimen genom att blockera och ockupera transportnätets strategiska knutpunkter över hela landet, inte bara fredliga demonstrationer i Tegucigalpa. Aktionerna ska nu slå mot den sköra ekonomin som är på väg att kollapsa enligt flera ekonomer.

Världsbanken och Interamerikanska Utvecklingsbanken BID har fryst krediter till juntan på 470 miljoner dollar. EU har gjort likadant och hotar också med att frysa andra projekt. Mot detta har Handelskammaren i Honduras, som ett sätt att hålla regimen under armarna, gått ut med ett vädjande till sina medlemsföretag att göra donationer på tio, tjugo eller trettio tusen dollar beroende på företagets storlek.

– En frysning av Världsbankens och BID:s krediter är ett slag mot ekonomin. För om vi normalt sett har svårigheter då kan ni tänka er hur det blir utan dessa krediter, sa den förre ordföranden för Honduras Ekonomikollegium, Martín Barahona.

Mördade vänsterledare

Landets kongress, under kontroll av kuppmännen, upphävde i ett dekret förra veckan alla författningsenliga personliga och kollektiva rättigheter. Det innebär att polis och militär utan åklagarens beslut kan arrestera vem som helst.

I lördags mördades Roger Iván Bados González i staden San Pedro Sula. Bados var ledare inom Bloque Popular som består av ett 30-tal arbetarorganisationer och ledamot av vänsterpartiet UD:s styrelse i staden. Han var känd och en ärrad ledare inom textilarbetarkåren i San Pedro Sula och mellan åren 1987-1989 var han generalsekreterare för landsorganisationen FUTH i Honduras

Dagen efter mördades Ramón García i staden Macuelizo i länet Santa Barbara. Också han var en ledande medlem i UD och bondeorganisationen CNTC. Den buss han färdades i stoppades på vägen av maskerade män som sköt ihjäl vänsterledaren. Likheterna mellan Colombia och Honduras blir allt mer uppenbara.

Utmattade poliser och soldater

De oavbrutna protesterna gör att såväl militär som polis har ”kasernförbud” sedan den 28 juni.

– Vi pallar inte längre med det här. Många vill att Zelaya återvänder så att vi kan få vila ut och träffa våra familjer, nu är vi mobiliserade 24 timmar om dygnet, sa en kvinnlig säkerhetsagent från DGIC, jag talade med i söndags. Hon uppgav också att det var arméns krypskyttar som från flygvapenbasens kullar sköt ihjäl den 19-årige Isy Obed Murillo som hade kommit till flygplatsen Toncontin för att tillsammans med 500.000 landsmän ta emot president Zelaya den 5 juli.

Världen mot juntan och Obamas dubbelspel

Den internationella isoleringen av kuppregimen i Tegucigalpa fortsätter. De alliansfria staternas rörelse av 130 länder har i skrivande stund samlats i Kairo, Egypten och kommer enhälligt att fördöma Michelettiregimen och kräver att Manuel Zelaya ovillkorligen återinsätts på presidentposten.

Enligt The New York Times spelar Obama med dubbla kort och hävdar i en artikel att Micheletti, när han reste till Costa Rica i torsdags förra veckan för att med president Oscar Arias från Costa Rica som medlare söka uppnå en överenskommelse med Zelaya, vägleddes politiskt av Bennett Ratcliff. Denne är en USA-expert och arbetade 1993-2001 för Bill Clinton. Ratcliff befann sig i Costa Rica under de två dagarna av sondering mellan kuppmännen och Zelaya. Hillary Clinton utpekas för att ha påtvingat Zelaya dialogen med Micheletti som han dock vägrade att träffa i Costa Rica. Nu bekräftar USA-tidningen dessa farhågor.

Telesur mordhotad och utvisad

Den kontinentala tevekanalen Telesur och VTV, den statliga venezuelanska tevekanalen, deporterades i söndags kväll från Honduras efter att ha anklagats av kuppregimen för att ha använt en stulen bil under två veckors tid. Men det framkom i måndags att bilen i verkligheten hade hyrts ut till teveteamet av regeringen Zelaya. Men i honduranskt kupptrogen TV framträdde Hernan Mejia, polisens talesman, och hävdade att bilen var stulen men ”att det inte är Telesurs fel”!

Polisen bröt sig in klockan 01.00 på natten mellan lördag och söndag på de rum som våra kollegor i Telesur förfogade på Hotell Clarion i Tegucigalpa. De uppträdde mycket hotfullt och sa; ”ge er iväg, här har ni inget att informera om”. De arresterades och fördes i natten till en polisstation där de hålls arresterade fram till 03.30 på söndagsmorgonen.

Flammans utsände talade två gånger med Adriana Sivori på söndagsmorgonen och vid lunchtid och hon berättade att TV-teamet av polisen och åklagarämbetets representanter inte tilläts att gå ut och göra sitt jobb under söndagen. På söndagskvällen deporterades TV-teamen. Telesurs reporter Madelein García uppgav vid framkomsten till Caracas:

– De mordhotade oss och sa att vi skulle tacka Hugo Chavez för vad som pågick (statskuppen i Honduras).

En hel journalistkår i Latinamerika och Karibien har fördömt hoten och förföljelserna mot Telesur och VTV och isolerar militärjuntan ytterligare.

Dick Emanuelsson