jueves, 2 de julio de 2009

HONDURAS: Militären attackerade demonstranter i San Pedro Sula

TEGUCIGALPA / 090702 / Fem tusen demonstranter som har kontrollerat fyra centrala kvarter i staden San Pedro Sula, Honduras näst största stad och industriella centrum, attackerades i dag av flera hundra armésoldater och militariserad polis. Ett 50-tal demonstranter arresterades och ett 20-tal skadades i konfrontationerna, meddelar organisatörerna.

Den 19-årige Mauricio Martinez blev skottskadad i foten medan en annan ungdomsledare, Ernesto Bardales, samordnare för ungdomsorganisationen ”Honduras’ Ungdomar, tillsammans går vi framåt”, tillhör dem som är gripna.

Fem minuter innan attacken flög en helikopter över de centrala delarna av staden för att sondera och instruera militär och polis om hur attacken skulle gå till. Därefter sökte en arméenhet omringa området och avlossade sina vapen i luften för att skapa panik bland de obeväpnade demonstranterna. Polisen besköt dem med tårgas och sprutade rött vatten från en pansarvagn.

I konfrontationerna som följde blev de fem tusen demonstranterna avhysta från torget de kontrollerat sedan i söndags eftermiddag. Enligt flera källor inleddes attacken efter att militären hade fått vetskap om att flera internationella reportrar och TV-team var på väg till San Pedro Sula, som ligger vid Atlantkusten, för att göra reportage bland de tusentals honduraner i San Pedro Sula som kräver att president Manuel Zelaya återinsätts på sin post och att kuppmakarna bestraffas för att ha genomfört en statskupp.

Det 50-tal personer greps fördes till olika polisstationer i staden men tusentals av de avhysta demonstranterna begav sig till dessa och inför denna press frigavs folkledaren Limber Medina.

Dick Emanuelsson