domingo, 12 de septiembre de 2010

HONDURAS: Massmord på organiserade bönder samtidigt som landet och bostadsområden militariseras
Colombianiseringen av Honduras  är inledd

Av Dick Emanuelsson

Víctor Mata Oliva, 40
TEGUCIGALPA / 2010-09-12 / Elva organiserade lantarbetare har mördats de senaste nio månaderna enbart i Aguándalen (Valle de Bajo Aguán) vid Honduras’ atlantkust. Mordvågen ingår i en strategi för att kriminalisera alla sociala protester med USA:s krig mot knarkkartellerna som förevändning.

Det är 3500 synnerligen välorganiserade och politiskt mycket medvetna lantarbetarfamiljer som för två månader sedan mer eller mindre tvingade regimen Porfirio Lobo att underteckna ett avtal mellan regeringen och böndernas organisation MUCA (Movimiento Unificado de Campesinos del Bajo de Aguán) som gav varje familj 4,5 hektar mark.

Sergio Amaya, 18
Det är mark som landets rikaste och mäktigaste man, Miguel Facussé, bestulit bönderna på genom regeringskorruption i början av 1990-talet. Men bönderna bidade sin tid och inledde återerövringen av marken mitt under diktaturen förra året.

Anklagade för planera gerillauppror

Men trots det rådande avtalet och trots att Facussé har fått betalt för marken av regeringen, har han via sina medier gått till våldsamma angrepp mot bönderna och MUCA som anklagas för att planera ett väpnat uppror. Det är inga nya anklagelser utan har förekommit så länge kampen om jorden har pågått.
Roldin Villeda, 1

Därför har morden intensifierats de senaste månaderna då sex bönder har mördats av de hundratals inhyrda AK-beväpnade paramilitärer.

Månadstidningen El Libertador fick tillstånd av de anhöriga till de senaste fyra morden, som ägde rum i slutet av förra veckan, att publicera slakten av de fyra bönderna i Aguán. Det är bilder som alltmer bekräftar en ”Colombianisering” av Honduras. Ju mer Motståndsfronten och den folkliga kampen stärks i Honduras, desto mer våldsamma och desperatare blir den statliga terrorismens och oligarkins svar.

Te en titt på de bifogade bilderna, de är grymma men det är en grym värld som Honduras visar upp i dag. Aguán ligger vid Karibiska havet och en region som jag är rent av förälskad i. Staden Trujillo är en pärla vid Karibiska havet och en besökare tror att han har kommit till en av Latinamerikas vackraste platser med det turkosblåa havet.

Dränks i blod från de fattiga

De tre senaste offren är Víctor Mata Oliva, 40, Sergio Amaya, 18 och Roldin Villeda, 15 som körde i riktning mot en av MUCA:s bosättningar nära staden Tocoa. I en ödslig plats låg sex AK-beväpnade män i ett bakhåll och öppnade eld. Chauffören förlorade medvetandet av skotten och bilen stannade. Där fick han nådeskottet i huvudet. Det andra offret påträffades några meter från bilen där han sköts ihjäl. Det tredje offret var fortfarande vid liv när ambulansen kom men avled på väg till sjukhuset.

Francisco Miranda, 55
Vid en annan väg mot Tocoa sköts Francisco Miranda, 55, ihjäl. Även han var medlem i bondekooperativet ”La Aurora”, Gryningen. Han sköts ihjäl när han cyklade mot Tocoa.

– Men denna gång har vi vittnen, säger Juan Chinchilla. Sex personer från en fyrhjulsdriven pickup sågs gömma sig i Facussés palmplantage och när Francisco Miranda kom cyklande öppnade de eld mot honom. Juan Chinchilla är medlem av MUCA:s högsta ledning och den nationella styrelsen för den Nationella Motståndsfronten, Frente Nacional de Resistencia Popular.

– Alguánregionen fortsätter att dränkas i blod från de fattiga för att föda de privilegierade, säger Chinchilla till Flamman. Oligarkin och politikerna mördar med absolut straffrihet i Honduras, sammanfattar han bittert den senaste massakern.

USA och Pentagon

Richard Downie och Porfirio Lobo
På lördagskvällen avslutade president Porfirio Lobo en konferens för ett litet urval av personligheter under temat; ”Planering för Strategier för den Nationella Säkerheten”. Men det var ingen honduran som var huvudtalare utan Richard Downie, chef för Centret för Studier av Hemisfären som lyder under USA:s Försvarsdepartement. På plats fanns Honduras högsta generaler.

– Ett handlingsprogram med datum och konkreta aktioner har beslutats för att uppfylla målen, sammanfattade Downie självsäkert.

Redan samma kväll patrullerade arméstyrkor i de fattiga bostadsområdena i Tegucigalpa och San Pedro Sula. Men de fyra böndernas mördare var är vid denna pressläggning på fri fot.