domingo, 15 de abril de 2007

Fem peruanska fackföreningsledare dödade i flygolycka

1382 tecken

LIMA / 050828 / Peras största landsorganisation, CGTP, drabbades av ett hårt slag när fem ledande medlemmar av organisationen omkom när det flygplan de färdades i störtade den 23 augusti i närheten av staden Pucallpa, mitt i den amazonska djungeln.

De fem är Ever Rodríguez Flores organisationssekreterare, Luis
Rojas Rojas, generalsekreterare för Bankmannaförbundet, José Flores Arroyo, från arbetslivsinstitutet PLADES (som jag personligen träffade i Bogota förra året), Roberto Palma Guevara från lärarnas fackförbund och José Lino Reyna från det regionala LO-distriktet i Pucallpa. Närmare 70 personer dödades av lågorna när planet nödlandade på en landsväg i djungeln och fattade eld.

– I ett enda slag har världen förlorat fem människor som gav sina liv för de fackliga och sociala rättigheterna, sa Guy Ryder, generalsekreterare för Fria Fackföreningsinternationalen FFI i ett uttalande.

De fem hade rest till Pucallpa för att stödja fackföreningen på det stora gasföretaget i regionen i de komplicerade kollektivavtalsförhandlingarna. Nancy Ramírez, som tillhör FFI:s avdelning för mänskliga rättigheter hade för knappt en vecka sedan samtalat med Ever Rodríguez.

– Denna förlust kommer att kännas djupt i vår organisation. Det bidrag som de gav till fackföreningsrörelsen kommer aldrig att glömmas, underströk Ryder.

Dick Emanuelsson