jueves, 26 de abril de 2007

Säkerhetschef på gruvjätten Drummond (USA) anklagas för mordplan mot senator Petro

3240 tecken
TEGUCIGALPA / 070425 / ”Justitiekanslern har den senaste månaden offentligt sagt att mordplanerna mot senator Gustavo Petro blir allt konkretare och har krävt att hans personliga livvaktsskydd måste förstärkas. Petro själv påstår att en pensionerad arméöverste är den som i sällskap av en grupp professionella mördare har utarbetat de konkreta mordplanerna mot senatorn. Att dessa mordplaner nu dessutom kombineras med en polisiär razzia på Petros arbetsrum i kongressen, måste ses som en allvarlig väckarklocka, både för Petro som för tillståndet i den colombianska nationen”.

Skrev jag igår, den 24 april.

I dag, den 25:e april 2007, framkommer det att den “pensionerade arméöversten” Julián Villate, som han heter, också är det amerikanska gruvföretaget Drummonds säkerhetschef.

Drummondledningen i Colombia säger enligt ett pressmeddelande att “Drummond tar avstånd från alla anklagelser som syftar till att drar in företaget med brottsliga aktioner eller med illegala grupper och framhåller sin vilja att samarbeta med myndigheterna när som helst”, enligt dagstidningen El Tiempo.

Petro uppger att hans situation för varje dag blir allt mer ansträngd. Igår framkom det att hans mor, Clara Urrego och hans syskon, har mordhotas skriftligt och per telefon.

Mördade gruvarbetarledare

Drummond kommer att rannsakas i USA för anklagelser som handlar om inblandning i morden på tre fackföreningsledare på Drummond som ägde rum 2001.

Den kvinnliga domaren Karon Bowdre ansåg, för sitt beslut, att det colombianska gruvfacket Sintramienergetica hade tillfört tillräcklig dokumentation för att öppna rättsprocessen i USA.

Valmore Locarno Rodriguez, Victor Hugo Orcasita Amaya och Gustavo Soler Mora, två ordförande och en vice ordförande i det lokala gruvfacket, mördades vid olika tidpunkter 2001 framför sina arbetskamrater när de transporterades av företagets egna bussar. Fackföreningsledarna som kände till mordplanerna vädjade till företagsledningen att ge dem tillstånd till att övernatta inne på företagets anläggning, vilket vägrades. Utanför gruvportarna väntade de paramilitära bödlarna på att verkställa morden vilket också skedde.

Enligt Rafael Garcia, DAS’ förre chef för Informations- och säkerhetspolisens databas, betalade Drummond de paramilitära dödsskvadronerna 217.000 dollar för att utföra mordet på de tre stridbara gruvarbetarledarna, en anklagelse som företaget konsekvent har förnekat.

Men efter domare Bowdres sensationella beslut sa Derek Baxter, advokat i den fackliga advokatpoolen Internacional Labor Rights Fund, som stöder det colombianska facket:

– Jag hoppas att beslutet är en varning för de multinationella bolagen som till exempel Drummond och de som opererar i Colombia att de begriper att de står inte över lagen, att de inser att vi kommer att ställa dem inför rätta om de bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Förra året mördades 70 fackligt aktiva i Colombia. Nyligen fängslades (men släpptes senare) Jorge Noguera, landets högste chef för presidentens politiska säkerhetspolis DAS, anklagad för att ha överlämnat namnlistor till paramilitärerna på 23 fackliga ledare varav sju senare avrättades av paramilitärerna.

Dick Emanuelsson