sábado, 5 de mayo de 2007

Ny CNN-manipulation mot Venezuela

3711 tecken
TEGUCIGALPA / 070505 / CNN förnekar sig inte, märkligt nog. När motståndarna mot Chavez skulle samla in nära tre miljoner namn för att hålla en folkomröstning mot presidentens fortsatta mandat 2004, filmade USA-kanalen långa köer där fattiga Caracasbor kunde köpa kyckling till halva priset, enligt reformen Mision Mercal. I CNN framställdes människorna i köerna som personer som vill sätta dit sitt namn för att få till stånd en folkomröstning om den venezuelanske statschefens mandat. Det var en reform som Chavez själv förespråkade när den Bolivarianska grundlagen utarbetades 1999 och som folket fick ta ställning till i en folkomröstning.

I veckan som gick var det då dags igen, för CNN.

Denna gång höll den transnationella tevekanalen sig inte ens inom det venezuelanska territoriet. Man tvingades till Acapulco i Mexiko. Där filmade man en protestdemonstration från kollegor, journalister som upprört protesterade mot mordet på den mexikanske journalisten Amado Ramírez. I CNN presenterades det som en demonstration mot den bristande press- och yttrandefriheten i Venezuela.

Till saken hör att den 27 maj upphör koncessionerna för en av de mest reaktionära och oetiska teve- och radiostationerna i Venezuela, Radio Caracas Television, RCTV. Och staten har utnyttjat sin rätt att inte förlänga koncessionen för den kanal som slog sig för bröstet dagen efter statskuppen för att ha varit en avgörande kraft för att samla de kontrarevolutionära krafterna den 11 april 2002. Då förvandlades de fyra största privata tevekanalerna i Venezuela från just tevekanaler till militära sambandscentraler.

RCTV ägare Marciel Granier, var en av flera hundra av den venezuelanska politiska och ekonomiska eliten som deltog när kuppmakaren Pedro Carmona, Venezuelas SAF-chef, självsvor presidenteden i en makaber akt i presidentpalatset Miraflores och samtidigt, i ett 11-punktsdekret, smulade sönder den venezuelanska grundlagen och demokratin. RCTV-chefen och hans tevekanal var euforiska i sin rapportering samma kväll.

Nu gråter RCTV-ledningen medan Globovision och CNN rycker ut för att ge sitt strå till stacken genom att fortsätta ljugarkampanjen som kommer att kulminera den 27 maj.

Den dagen kommer den markfrekvens som RCTV utnyttjat i 50 år att övergå i en allmän offentlig kanal där folkrörelsevenezuela kommer att få göra sin stämma hörd. Vem förvånas över att de antikommunistiska massmediaägarna organiserade i ”Interamerikanska pressällskapet”, SIP, skriker om att diktatur är på gång i Venezuela när det handlar om att bredda press- och yttrandefrihet i landet. I 50 år har RCTV beljugit sitt eget folk. Men den 27:e kan de packa ihop sina pinaler för nu är det folket som tar över.

Kretsar av OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, som Che Guevara döpte till ”USA:s Koloniministerium”, har mullrat om att ett fördömande uttalande kan komma att utfärdas mot den venezuelanska regeringen om den inte förlänger koncessionerna för RCTV. Chavez’ svar lät inte vänta på sig och han varnade för att om OAS fördömer Venezuela kommer landet att lämna OAS på stående fot. Högern i den chilenska senaten har också fördömt beslutet att inte förlänga koncessionen och ett sådant uttalande, från den institution som bygger på Pinochets fascistiska konstitution från 1980, har lika mycket trovärdighet som CNN:s ”planterade” manipulation.

I svenska media kommer krokodiltårar att fällas över RCTV:s väg till de sälla jaktmarkerna. Natchan i DN ackompanjerad av den gamle trotskisten Lars Palmgren i Chile kommer med upprörd penna respektive upphetsad röst beskriva hur Chavez slår in spiken i RCTV och pressfriheten i Venezuela den 27 maj. Men då ska vi komma ihåg, att dessa förmenta liberala försvarare av pressfriheten är de samma som hade förståelse för eller skålade över statskuppen den 11 april 2002 och dagen efter hade ledarrubriker, som till exempel Per T. Ohlsson på Sydsvenskan: Adiós, Hugo Chávez"!

Nu säger vi ”Adiós” till Ohlssons, Natchans och Palmgrens kollega. Framtiden är folkens, Den nämnda trion&Co tillhör det förgångna.

Dick Emanuelsson