miércoles, 23 de mayo de 2007

Skanska och paramilitärernas motiv för att mörda fackförenings- och indianledare

TEGUCIGALPA / 070523 /I ljuset av paramilitärernas bekännanden att de var en del av en statlig politik som underhölls av militären, kan det vara intressant att ta del av hur paramilitärerna argumenterade för att genomföra massmord på uppskattningsvis 30 000 colombianer under de senaste 20 åren.

– Urskillningslösa attentat? Vi? Aldrig! Det finns alltid ett skäl. De fackligt aktiva mördar vi för att de hindrar folk att arbeta,

· Okay, men indianledaren i Alto Sinú (i kommunen Tierra Alta där svensken Erik Ronald Larsson kidnappades av okända den 18 maj), vem hindrar han att arbeta, denne lille indianledare som anlände till Tierra Alta?”

– Kraftverket, han förhindrar att kraftverket tas i drift, sa Carlos Castaño, högste ledare för AUC fram till 2004, i en intervju 2001 av den franske författaren Bernard Henry Levy 1).

Uttalandena bekräftar att paramilitärernas blodiga operationer i själva verket försvarade det nationella och internationella storkapitalets intressen. Därför finansierade Chiquita, Hyundai, Dole eller colombianska storkapitalister som Santodomingogruppen (ägare till ett av Latinamerikas största bryggerier Bavaria och flygbolaget Avianca).

Skanskas kraftverksbygge innebar mord på dussintals indianer, bland dem Kimy Pernia Domico, embera-katiofolkets främste ledare. Lördagen den 2 juni 2001 klockan 18.20 fördes han bort av tre beväpnade män [2]. Salvatore Mancuso har erkänt att Domico fördes bort av paramilitärerna men har hittills vägrat uppge var kroppen är begravd.

– Vi tog nästan aldrig fångar, de flesta avrättades, sa Mancuso inför åklagaren den 15 maj.

Dick Emanuelsson

1) Le Monde och Semana , (15 februari 2002).
2) http://www.lasc.ie/issues/onic-colombia/DocumentosOnic/s3.doc