viernes, 18 de mayo de 2007

Svensk kidnappad i Colombia

<5293>
Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 070518 / En svensk medborgare, Erin Ronald Larson och hans colombianska sambo, Diana Patricia Peña, kidnappades enligt Colombias största teve- och radiokanal Caracol på torsdagen [1].

Larsson bodde i området och enligt Caracol ägde han flera gårdar. Han är välkänd av civilbefolkningen som gett honom smeknamnet ”El Sueco”, svensken.

Enligt de första rapporterna överraskades paret på en av sina gårdar av ett beväpnat kommando. Detta hade brutit sig in på gården och förde med sig paret in i djungeln i naturreservatet Nudo de Paramillo. Enligt de colombianska myndigheterna inledde en armén en jakt på kidnapparna men hittills har förföljelsen inte gett något resultat.

Kidnappning av Skanskaanställda

Kidnappningen ägde rum i samma område som de två svenska topograferna Tommy Yrving och Danny Applegate kidnappades i december 1994 av FARC-gerillans 18:e front. Kidnappningen då uppgavs av gerillan vara en protest mot Skanskas kraftverksbygge i samma område. Kraftverket förstörde utkomsten och fisket för 10.000 fiskarfamiljer i floden Rio Sinú. Många indianer från Embera-Katiofolken som protesterade mot bygget mördades av paramilitärerna.

Dammen dränkte områden där indianerna hade utövat sina historiska kulturella ritualer i tusentals år och floden och jorden där de hämtade sin överlevnad. Colombias författningsdomstol uppsköt starten för kraftverksbygget i nära två år för att av den colombianska staten skulle ge reella garantier för att indianbefolkningen skulle kompenseras för de oåterkalleliga skador som kraftverket medförde.

De två svenskarna släpptes i maj 1995 efter att gerillans kommuniké, där den protesterade mot bygget, lästes upp i Bogota och på Rosenbad i Stockholm

Paramilitär vagga

Kidnappningen igår ägde rum vid en plats som heter Cielito Lindo som ingår i byn El Diamante. I denna by återfanns de paramilitära dödsskvadronerna AUC:s centrala bas sedan 1997. Härifrån gav de paramilitära ledarna som Carlos Castaño eller Salvatore Mancuso order om mord, massakrer och blodbad runt om i hela Colombia. Mancuso berättade inför åklagaren under tre dagar denna vecka om hur organisationen finansierades och vilka politiska, sociala och ekonomiska krafter som stödde och anlitade denna organisation i landet.

Den 28 december 1998 attackerade fyra FARC-fronter byn El Diamante och brände ned den paramilitära basen till grunden. USA:s militära underrättelsesatelliter hade registrerat stora truppförflyttningar och kontaktade sina allierade inom den colombianska armén som skyndade till de paramilitära ledarnas undsättning. AUC-ledaren Carlos Castaño skottskadades i en skinkan men undsattes av en helikopter som kom till platsen. Armén skickade stora truppärkoncentrationer och en av dessa landade mitt bland gerillatrupperna som dödade 38 armésoldater. Efter att FARC-gerillan hade dragit sig tillbaka återvände paramilitärerna.

Vilket förhållande har svensken till AUC?

I onsdags uppgav Salvatore Mancuso inför åklagarna att AUC kontrollerade 25 av 28 kommuner och borgmästare i länet Cordoba. Bland dem borgmästaren i Tierra Alta, Sigifredo Senior y Santos Negrete [2].

Men inte bara lokalpolitiker stod på paramilitärernas lista över allierade. Generaler, multinationella företag, bland dem Hyundai som levererade fyra bilar varje år till AUC som en ”kvot”, 35 procent av de nuvarande kongressledamöterna, tidningsägare och till och med vicepresident Francisco Santos, som till och med föreslog AUC att skapa en paramilitär front runt om Bogota för att stoppa FARC-gerillans historiska inflytande hos bondebefolkningen i länet runt huvudstaden Bogota, utpekas som AUC:s allierade.

Om den svenske medborgaren Erin Ronald Larson har levt och verkat i detta område så har det också skett med välsignelse av paramilitärerna, en outtalad lag på AUC-kontrollerat område. Om gerillan har uppgifter på om att han ska ha finansierat eller på något annat sätt haft speciella relationer till AUC, gör gerillan en undersökning på hans förehavanden via gerillans eget underrättelsenät. Om uppgifterna stämmer att Larsson ska ha förfogat över flera gårdar i området, blir han ännu mer intressant för gerillan.

Dödad för AUC-stöd

Efter att paramilitärerna utåt sett har lagt ned vapnen och inlett förhandlingar med regeringen Alvaro Uribe, har flera av dess ledare dödats, antingen av gerillan eller av personer och krafter som stått AUC nära, till exempel militären. I regionen Urabá dödades en storgodsägare av ett förmodat gerillakommando i onsdags. Godsägaren utpekades för att ha stött paramilitärerna i regionen.

Enligt Caracol finns det flera hypoteser på vilka gärningsmännen bakom kidnappningen av Larsson skulle vara. En av hypoteserna är att det skulle handla om kriminella brottslingar eller FARC-gerillan. Många av de paramilitärer som har demobiliserats har återvänt till nya paramilitära grupper som ”Las Aguilas Negras”, De Svarta Örnarna. De opererar intimt med den colombianska kokainmaffian, där de forna paramilitära ledarna är de främsta.

NOT:
[1] Secuestran un ciudadano europeo y su esposa en Córdoba. Caracol 05/18/2007-06:30:00. http://www.caracol.com.co/noticias/428716.asp
[2] 25 alcaldes de Córdoba son aliados nuestros, dijo Salvatore Mancuso durante audiencia. Dagstidningen El Tiempo, 16 maj, 2007. http://www.eltiempo.com/justicia/juicio_paras/paramilitares/ARTICULO-WEB-NOTA_INTERIOR-3558393.html