jueves, 9 de julio de 2009

HONDURAS: Zelaya till Costa Rica för förhandlingar med kuppmakarna efter möte med Hillary Clinton

TEGUCIGALPA / 090707 / Honduras laglige president Manuel Zelaya Rosales sammanträffade under trettio minuter i dag tisdag med USA:s utrikesminister Hillary Clinton bakom stängda dörrar. Efter mötet förväntade sig journalisterna att de bägge skulle hålla en presskonferens men president Zelaya avstod och gjorde ett uttalande till den enda honduranska radiostationen som under de tio dagar som statskuppen har pågått har hållit på sina journalistiska etiska principer.

På torsdag samlas kuppmakaren Roberto Micheletti och Manuel Zelaya i San José de Costa Rica där landets president Oscar Arias har sagt att han vill medla för att få till stånd en förhandlingslösning på statskuppen. För demonstranterna som marscherade för tionde dagen i rad kom nyheten delvis som en besvikelse. Många har också i intervjuer för Flammans reporter uttryckt stark misstänksamhet om USA-administrationens verkliga avsikter och eventuella inblandning i statskuppen.

– De har förtrampat författningen och genomfört en statskupp. Vi accepterar aldrig en dialog med kuppregimen, det är liktydigt med att erkänna den som legitim myndighetsmakt, säger till Flamman en förbittrad Luther Harry Castillo, ledare för den halva miljon garifunas, den svarta befolkningen som lever på atlantkusten, och som deltagit aktivt för en fredlig lösning.

* Är det Hillary Clinton som påtvingat Manuel Zelaya denna ”lösning”?

– Presidenten bör tillfråga folket om det accepterar denna förhandling i Costa Rica med kuppmakarna för det är folket som har förlorat fyra döda och dussintals skottskadade. För oss inom den folkliga rörelsen fortsätter vi motståndet.

* Repressionen mot folket fortsätter och i medierna målas ett spöke upp om att det är utlänningar som ligger bakom bombattentat och därför är de ansvariga för utegångsförbudet. Ett 20-tal nicaraguaner har gripits och utmålats som inskickade agenter från Chavez och Ortega.


– Det förstärker vår uppfattning om att vi inte bör sätta oss i en dialog med kuppregimen, det ger den bara legitimitet.

* Vi har fått information om att du är mordhotad och att åklagaren har utfärdat en arresteringsorder mot dig.


– Vi vill deklarera öppet att vi inte är rädda att dö, ty att dö för fosterlandet är att leva och vi fortsätter kampen för att återföda Honduras. Vi har sett dessa mordhot och hot om arresteringar cirkulera men vi räds inte, kampen fortsätter tills den slutliga segern.

Republikens första dam ledde demonstrationen


Demonstrationen gick i tisdag från Lärarhögskolan via presidentpalatset till USA-ambassaden. Platsen var lägligt vald eftersom president Manuel Zelaya just vid denna tidpunkt satt framför Hillary Clinton. På morgonen möttes hade vi mötts av nyheten att Xiomara Castro de Zelaya, republikens första dam, hade lämnat USA-ambassaden dit hon hade tagit sin tillflykt efter att hon och hennes fyra barn jagades av den militära underrättelsetjänsten i länet Olancho. I morse gick hon i spetsen för demonstrationen och talade vid USA-ambassaden och hyllade sitt folk.

Spela inte med två kort!

’Valet av USA-ambassaden som slutmål för demonstrationen hade också en annan baksida.

– Vi har kommit hit för att kräva att USA-administrationen inte spelar med två kort utan att den visar respekt för att demokratin återinförs i Honduras, sa Salvador Zuñiga, ledare för indianorganisationen COPINH.

– Det skulle vara förfärligt om det skulle visa sig att CIA är inblandad i statskuppen. Latinamerika och världen kan inte tillåta att militären återigen tar till vapen för att regera länder och folk. Men jag vill samtidigt passa på och anklaga Otto Reich, f.d. vice statsekreterare inom State Departement och ansvarig för frågor inom den västliga hemisfären, för att ingå, inte bara i konspirationen och statskuppen i Honduras, utan i konspirationer över hela Latinamerika, understryker Zuñiga.

Kuppambasadör?

USA:s ambassadör i Tegucigalpa heter Hugo Llorens. Han anlände plötsligt till Honduras’ huvudstad i september 2008 men höll en låg profil jämfört med sin föregångare, Charles Ford. Denne visade öppet sin vrede mot Zelaya inför pressen när han ironiskt nog anklagade president Zelaya för att hålla hemliga möten med representanter för det venezuelanska oljebolaget PDVSA i Honduras. Samma dag suspenderade USA-ambassaden alla visumansökningar. Men i september 2008 skickades han upp till det Södra Militärkommandot.

Hugo Llorens utexaminerades för 25 år sedan på USA:s Krigshögskola och kom att bli Bushadministrationens främste rådgivare men också det Nationella Säkerhetsrådets rådgivare åren 2002-2003. Det var just de år som statskuppen (april 2002) utlöstes mot Chavez men även oljesabotaget (5 december 2002-3 februari 2003) som kostade Venezuela 16 miljarder dollar.

– På grund av hans utmärkta rekommendationer och erfarenheter av statskupper, är det inte överraskande att State Departement tillstår att deras ambassadör i Honduras ”har haft samtal” med grupper som inblandade i statskuppen mot president Zelaya dagarna innan den genomfördes”, skrev Eva Golinger, advokat, doktor i internationell rätt och författare med dubbelt medborgarskap i USA-Venezuela i en beskrivelse av hur USA, med eller utan Obamas kännedom, förmodas vara inblandad i statskuppen mot Zelaya.

Undviker ta ställning

– Zelaya, sa Hillary, är överens om att i stället för denna konfrontation måste man försöka inleda en dialog. Vi har under flera dagar försökt övertyga OAS och de inblandade parterna att det bästa är att honduranerna talar med varandra, sa Hillary Clinton till pressen efter mötet med Zelaya.

Hon undvek konsekvent frågan om hon ansåg att det som ägde rum den 28 juni var en statskupp. I hennes svar kan man läsa ”konfrontation”, inte att militären har gripit makten och störtat demokratin i fördärvet.

Utan tvekan har Manuel Zelaya utsatts för en stenhård press om att acceptera dialogen som, klockan 23.00 i Tegucigalpa på tisdagskvällen (07.00 onsdag i Sverige), hälsas välkommen av alla ledande politiker i såväl landets kongress som medlemmar av kuppregimen. Det erkännande som ”part” de nu har fått av Clinton kommer att noteras med oro i övriga Latinamerika. För det bekräftar mångas oro, att USA spelar med dubbla kort som Salvador Zuñiga befarade bara några minuter innan han och demonstranterna fick beskedet via president Zelaya att han ska träffa kuppledaren Roberto Micheletti på torsdag i Costa Rica.

Ingen folkomröstning

I flera latinamerikanska högertidningar med bra kontakter med den latinamerikanska högern och känningar inom USA-administrationerna, ser det ut som om kuppen har fått avsedd politisk verkan.

– Om Zelaya insisterar i en ovillkorlig återkomst skulle detta bara komplicera sakerna. En lösning måste tillfredsställa både de inhemska politikerna som den internationella samfälligheten, säger Peter De Shazo, på Institutet för Studier av Internationella Strategier till den colombianska högertidningen El Tiempo.

Samma tidning förstärker också den tesen genom att hänvisa till flera ”trovärdiga källor” i Washington som påstår att de är övertygade om att den enda utvägen för att finna en lösning på krisen är en förhandling som skapar förutsättningar för en villkorad återkomst av Zelaya men i praktiken utan någon makt. I en sådan lösning har ”opinionsundersökningen” om en ny författning eller inte, som skulle ha genomförts den 28 juni, arkiveras. Zelaya skulle också fråntas maktmedel att vidta rättsliga och politiska åtgärder mot kuppmännen.

I klartext betyder det att Zelaya inte har några kort kvar att spela ut, trots det totala internationella avståndstagandet mot den blodiga kuppregimen.

Obamas spel

Allt mer framträder alltså en bild där Obamaadministrationen först ansåg att statskuppen som utfördes av militärerna var just en statskupp mot demokratin. Och trots att alla i Honduras och Latinamerika vet att om Clinton eller Obama bara lyfte på telefonluren och ringde till Mechiletti och krävde av denna att lämna in, hade det förmodligen bara dröjt några timmar innan tillkännagivandet om kuppens misslyckande hade blivit bekräftad. Men USA har bara fryst krediter och projekt, den har varken brutit med militären eller den omfattande militära assistens som USA betalar ut varje år till kuppmilitärerna.

Det är uppenbart att det råder starka krafter som inte vill se ett nytt Venezuela, men inte det spöke som den internationella högern och deras medier försöker framställa Chavez som, utan högerns mardröm om att även Honduras folk genom egen kraft utan stöd utifrån skulle kunna återinsätta sin president på presidentposten som venezuelanerna gjorde på den tredje kuppdagen i april 2002.

ITF-blockad?

I dag finns det knappt kvar en enda ambassadör. Hugo Llorens, Israels och Taiwans ambassadörer är på plats. En tillfällighet eller ett utslag av dessa tre länders inställning till internationell rätt och syn på mänskliga rättigheter.

Men i horisonten finns det ändå ljusa moln. Internationella Transportarbetarfederationen aviserar att ITF eventuellt utlyser en total blockad av gods till och från Honduras via hamnar, flygplatser och vägar. Ett sådant beslut skulle förstärka den internationella isoleringen av kuppregimen men framför allt visa Honduras folk att världens organiserade arbetare inte sviker eller bluffar.

Dick Emanuelsson

HONDURAS: Diktaturen massakrerar folket


<9400 tecken>
”Idag kom vi obeväpnade, men inte i morgon”!

Det som skulle bli presidentens återkomst förvandlades till en blodig fälla. Flammans Dick Emanuelsson fortsätter bevaka statskuppens Honduras och aktörerna bakom denna.


Tegucigalpa / 090707 / Känslan av att befinna sig i ett ingenmansland med en halv miljon personer ryggen och hundratals tungt beväpnade soldater och poliser framför sig, kan få vem som helst att drabbas av klostrofobi. Men där stod vi, min fotograf Mirian och jag och intervjuade den honduranska folkrörelsens ledare om läget i huvudstaden och läget i landet. Spänt sa de, men intygade samtidigt att massdemonstrationerna mot diktaturen fortsätter så länge den sitter kvar vid makten.

SÖNDAG DEN 5 JULI, den 8:e dagen av statskuppen. Regimen under ledning av Roberto Micheletti har under de åtta dagarna bränt alla sina internationella förbindelser, isolerats totalt och till och med avstängts från sitt medlemskap i OAS, de Amerikanska Staternas Organisation. Bara USA:s, Israels och Taiwans ambassadörer är kvar i landet. 192 FN-stater i FN:s generalförsamling fördömde kuppregimen Micheletti och förklarade att Honduras legitime president är Manuel Zelaya Rosales.

FRÅN LÄRARHÖGSKOLAN utgår nu de dagliga marscherna mot diktaturen. I universitets stora samlingssal ligger sovsäcksunderläggen eller tunna filtar på rad där bönder, indianer, garifunas, ungdomar och gamla som kommit från Honduras’ alla län för att delta i massrörelsen mot regimen övernattar. En av dem är José Fulgar, indianledare från staden Arendique, i länet Lempira.

– Den enda regeringen i Honduras’ historia som har verkligen har hjälpt oss är Manuel Zelaya.

Indianledarens berättelse från det län som är det fattigaste i Honduras, kan lika gärna vara taget från vilket län som helst. Regeringens sociala insatser och åtgärderna för att skapa arbete i samarbete med ALBA, Alliansen för Vårt Amerika, har gett stora resultat för de mest fattiga i Honduras som känner att om de inte lyckas återinföra Zelaya på presidentposten kommer alla sociala reformer och projekt att slås sönder av kuppregimen.

– Zelaya utfärdade ett dekret där han överlät gruvbrytningen till de fattigaste människorna i Lempira, gruvor som de transnationella bolagen ville lägga beslag på. Vet du vad som hände när de kubanska bröderna kom till våra byar? De lagade tänderna på invånarna gratis, skickade dem som behövde opereras för gråstarr till Kuba för att bli opererade. De har låtit upprätta ett mobilt sjukhus i detta län där vi aldrig tidigare har sett en honduransk läkare sätta sin fot. Nu kan alla gå till den kubanske läkaren och bli kurerad för avtalet med ALBA har betytt en verklig social revolution för de fattigaste i Honduras. Därför försvarar vi president Zelaya med våra liv!

MARSCHEN STARTAR, stämningen är på topp denna heta söndagsmorgon. Vägen till flygplatsen är cirka fem-sex kilometer. När vi anländer till den norra delen av landningsbanan, står hundratals uniformerade beväpnade med batonger, tårgas och AK-47:or. Efter en halvtimme och förhandlingar med organisationsledningen drar sig soldaterna och poliserna tillbaka och de slappnar märkbart av när de ledigt och löst går mot huvudingången till flygplatsen. Jag pratar med två befäl från polisen som säger att det verkar som att regimen har gett president Zelaya tillåtelse att landa och massorna applåderar de uniformerade.

Portarna till flygplatsen öppnas och vi, ett hundratal reportrar, fotografer och kameramän springer in i flygplatsbyggnaden och upp till andra våningen där de ställer sig på stolar och bord för att få en bra utsikt. Panoramafönstren ger en utmärkt utsikt över landningsbanan och en bra bild på planet som ska landa med president Zelaya. Efter tjugo minuter inser vi att det här kommer ta längre tid, förmodligen förhandlar kuppmännen med Zelaya om amnesti.

Vad vi då inte vet är att tusentals demonstranter befinner sig utanför stängslet vid landningsbanans södra del. Plötsligt börjar armésoldaterna att skjuta tårgas samtidigt som kulsprutesalva efter kulsprutesalva avlossas mot de chockade människorna. Folk reagerar bestört och besvarar eldgivningen med stenar. Ovanför cirkulerar helikoptrar, stridsplan samtidigt som en militärlastbil parkerar mitt på den korta landningsbanan. Ett civilt flygplan cirkulerar och senare får vi bekräftat att president Zelaya befann sig i cockpiten i detta plan och ville gå ner men omständigheterna tillät det inte.

Vi journalister inser att vi har gått i fällan som militären listigt arrangerade. Regimen och generalerna har aldrig haft för avsikt att släppa in president Zelaya. I stället har de genomfört en massaker på sitt eget folk denna dag och neutraliserat medierna med undantag för Telesur och BBC som i dramatiska bildsekvenser filmar det urskillningslösa skjutandet mot människorna.

Klockan 18.15 blåser organisatörerna av dagens manifestation, regimen har i en nationell radio och TV-utsändning utfärdat ett dekret om att utegångsförbudet träder i kraft redan 18.30. Folk är förbittrade och skriker ”ASESINOS”! Mördare, till soldater och poliser som står fem meter ovanför vägen utanför flygplatsen. ”Idag kom vi obeväpnade, men inte i morgon”! varnar demonstranterna de uniformerade som ser skakade ut.

VEM ÄR DET SOM står bakom statskuppen? Vem är det rycker i trådarna och utlöser vad som i Latinamerika betraktas som ”Gorillornas kupp”?

När John Negroponte anlände som USA:s ambassadör 1981-1985 var militärens budget ynka 3,7 miljoner dollar. Fyra år senare hade den ökat till 77,8. Den civila-militära diktaturen under ledning av general Alvarez Martinez hade skapat Bataljon 3-16 som var ansvarig för försvinnanden, tortyr och mord på hundratals honduraner med revolutionära uppfattningar. Den man som ledde denna dödsskvadron heter Billy Joya Améndola, utpekad för brott mot mänskligheten av den Interamerikanska domstolen 1983. I dag är han, tillsammans med den pensionerade generalen Mario Villanueva Reyes, kuppregimens osynliga politiska och militära rådgivare som drar i alla trådar från presidentpalatset.

Dessa personer tillhör en grupp som på 1980-talet hette APROH, Asociación para el Progreso de Honduras, föreningen för Honduras utveckling. Organisationen kompletterade den militarisering av det honduranska samhället som inleddes med Negropontes intåg. APROH var en honduransk variant av en fascistisk frimurarloge där landets främsta företagsägare, biskopar, domare, åklagare, höga militärer, massmediaägarna och olika sociala rörelser ingick, en över staten och de politiska partierna stående rörelse.

MARIA-LUISA BORJA började sin 25-åriga poliskarriär i början av 1980-talet och kröntes med överstes grad men hon kom på kant med landets säkerhetsminister på grund av att hon uppmärksammade korruptionen inom polisväsendet.

– Det är ingen hemlighet att männen bakom statskuppen kommer från näringslivet, före detta presidenter, nuvarande presidentkandidater i det liberala och konservativa partiet (Reinfeldts och Bildts broderparti), militär och polis, massmedian och topparna inom katolska och evangeliska kyrkan. Billy Joya är strategen bakom statskuppen, menar Borja, när Flamman träffar henne under en av demonstrationerna.

– Synar du cheferna inom den nuvarande polisen så har de förflutet från Bataljon 3-16 såsom general Leonardo Nazareth Herrera, säkerhetspolisens chef René Maradiaga Panchamé och till och med högste polischefen i landet som är Salomón de Jesus Escoto Salinas.

HILDA RIVERAS ÄR en kvinna kring 50-strecket och var en av sex studenter som 1982 kidnappades av Bataljon 3-16. Hon menar att det är uppenbart att bakom statskuppen står den latinamerikanska högern med sina militära instrument som utgör en del av USA:s Nationella Säkerhetsdoktrin. På 1980-talet blev hon offer för denna doktrin, torterad och försvunnen.

– Vi var sex studenter som kidnappades personligen av Billy Joya och hölls fångna under tio dagar på hemlig ort där vi torterades men räddades mirakulöst, berättar Hilda med tårar i ögonen vid minnet. Hennes fall ligger sedan flera år hos den Interamerikanska Domstolen i Costa Rica. Det är oerhört smärtsamt att Billy Joya återigen står på estraden och dirigerar statskuppen.

General Alvarez Martinez blev pensionär och på äldre dagar religiös. Han fick dåligt samvete, ville resa till USA för att inför USA-kongressen vittna om sitt ansvar inför de barbariska bestialiteterna som Bataljon 3-16 hade utfört. Men USA vägrade honom inresa och en kort tid senare avled generalen under ”mystiska omständigheter”.

APROH:s AKTUELLA avläggare heter Union Civica Democratica, UCD, och är en identisk kopia på vilka sociala klasser och rörelser som konspirerade och som stöder statskuppen. Enligt den amerikansk-venezuelanska advokaten Eva Golinger har de inblandade i UCD tagit emot över 50 miljoner dollar i ekonomiskt stöd av CIA-organet USAID.

USA:s ambassadör i Tegucigalpa, Hugo Llorens, sammanträffade den 22 juni med höga politiska och militära ledare i Tegucigalpa. I dag är Llorens närmast ensam bland diplomatkåren i Honduras, alla övriga ambassadörer har kallats hem av sina regeringar i protest mot statskuppen den 28 juni.

Flygvapenchefen general Luis Javier Prince Suazo och de väpnade styrkornas befälhavare general Romeo Vásquez, nyckelfigurer i militärkuppen, är båda utbildade vid School of America, USA:s krigsakademi för latinamerikanska officerare.

– Saken är den, sammanfattar vänsterdebattören James Petras från USA, att statskuppen aldrig hade genomförts om kuppmännen inte hade haft USA:s stöd. Om Zelaya vill tillbaka till Honduras, måste han ge upp medlemskapet i ALBA och bli fientlig mot Chavez. Det kommer med all säkerhet Hillary Clinton förslå Zelaya när han träffar henne.

Text: Dick Emanuelsson
Foto: Mirian Huezo Emanuelsson

AUDIO&ENTREVISTAS EL 10º DÍA DEL GOLPE DE ESTADO EN HONDURAS, martes 7 de julio 2009POR DICK EMANUELSSON.

1. TEGUCIGALPA / 090707: Salvador Zuñiga, dirigente indígena habla sobre las dos cartas que juegan los Estados Unidos en relación al golpe de estado en Honduras. (6:20 min). ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/glu43ripdb

2. TEGUCIGALPA / 090707: El pueblo no acepta el dialogo porque legitima el régimen de los golpistas: Luther Castillo Harry, líder garífuna. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/x2i00zzgiq

AUDIO&ENTREVISTAS EL 8º DÍA DEL GOLPE DE ESTADO EN HONDURAS

"ESTE ES EL HITLER QUE HA RESUCITADO"

Dice el reservista militar Juan José Valle, refiriéndose al Roberto Micheletti, presidente de facto en Honduras

POR DICK EMANUELSSON.

AUDIO&ENTREVISTAS EL 8º DÍA DEL GOLPE DE ESTADO EN HONDURAS, domingo 5 de julio 2009.


TEGUCIGALPA / 090708 / Los enlaces abajo es un fragmento de los múltiples sucesos el dramático domingo 5 de julio 2009 cuando medio millón de hondureños marcharon por las calles de Tegucigalpa. Lo que comenzó como una megamarcha pacífica terminó con la muerte de un joven de 19 años y una decena de heridos por balas de fusil.
Las entrevistas y algunos comentarios audiovisuales de este reportero sobre los dramáticos acontecimientos afuera y adentro del aeropuerto Toncontin, da una humilde visión sobre lo que pasó ese día, el 8º día del golpe de estado en Honduras.
Con el saldo en la mano podemos constatar nosotros periodistas, que los generales, cuando ordenaron retirar las vallas de soldados y policías que impedían el acceso hacia la entrada al aeropuerto, nos hicieron una trampa en el sentido que lograron a “neutralizar” a 98 por ciento de los comunicadores. Porque no estábamos en ese momento en la parte sur de la pista de aterrizaje cuando el ejército también engañó a la multitud de ingresar por esa parte para después emboscarlos con el trágico saldo.

La censura en Honduras es prácticamente total. Telesur y Cubavisión entre los canales de televisión por cable, están silenciados. Lo mismo pasó con el canal Cholusat que estuvo silenciado hasta el domingo 5 de julio. Lo mismo pasó con Radio Globo cuyos reporteros han sido amenazados a muerte y perseguidos por el ejército, según su director.

El pueblo busca sus alternativas para comunicarse y existe una impresionante cobertura a través de diferentes redes en internet. Esas ha sido clave para que la información sobre lo que pasa durante estos días de golpe de estado sea revelado en el país y en el exterior. Pero también es una tarea peligrosa. La primera víctima del gremio de periodistas es un hecho.

"ESTE ES EL HITLER QUE HA RESUCITADO", dice el reservista militar Juan José Valle del departamento de Ocotepeque en una de las entrevistas abajo que publicamos en audio (mp3). Refleja el creciente odio de clase que surge hoy en Honduras.

Dick Emanuelsson

1. TEGUCIGALPA / 090705: José Fulgar, minero indígena del municipio Erandique, departamento de Lempira (10:53 min). ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/ifboqajhbm

2. TEGUCIGALPA / 090705: Luis Alonso Bayton, candidato (UD) de la alcaldía de Santa Rosa de Aguán y líder garífuna en la costa norte. (6:33 min.) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/h7qsuibkic

3. TEGUCIGALPA / 090705: El diputado Marvin Ponce (UD) en el 8º día del golpe de estado. (5:17 min) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/zpf9en22zd

4. TEGUCIGALPA / 090705: Mujer garifuna riega humo para crear un ánimo positivo a los uniformados. (4:56 min.) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/sxr2r0ivft

5. TEGUCIGALPA / 090705: Gustavo Ramos, Radio Globo analiza la censura contra los medios. (6:16 min.) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/agxn4oae1k

6. TEGUCIGALPA / 090705: Presidente del Sindicato de Trabajadores de la ENEE, Miguel Aguilar. (2:26 min.) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/dvpkta9tbm

7. TEGUCIGALPA / 090705: René Amador, actor en la publicidad de la 4ª Urna. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/k5cha6h2uy

8. TEGUCIGALPA / 090705: "ESTE ES EL HITLER QUE HA RESUCITADO", dice el reservista militar Juan José Valle del departamento de Ocotepeque que con el reservista Esteban Ramos protegen a los manifestantes que exigen que presidente Zelaya regrese a Honduras. (9:28 min). ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/rbzys9ig5g

9. TEGUCIGALPA / 090705: Carlos Reyes y Juan Barahona, dirigentes sindicales y del Bloque Popular al frente la valla de militares en el aeropuerto. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON. (4:52 min.)
http://www.box.net/shared/6mmbtn0zit

10. TEGUCIGALPA / 090705: Policías y militares se retiran de las vallas. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/v9nv0nepu1

11. TEGUCIGALPA / 090705: Carlos Acosta, admirador del Padre y guerrillero Guadalupe Carney (USA), muerto en 1983 en el departamento de Olancho. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON. (5:12 min.)
http://www.box.net/shared/ce7z751kkn

12. TEGUCIGALPA / 090705: Manuel Zelaya aterriza en San Salvador y la policía se retira 300 metros.
http://www.box.net/shared/slkcd7caco

13. TEGUCIGALPA / 090705: El comisario Cesar Augusto Mendoza: “Tenemos 1000 policías operando y 2000 en reserva”. ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON. (2:15 min.)
http://www.box.net/shared/7vy8mcsc6n

14. TEGUCIGALPA / 090705: Hay rumba en la calle al frente la entrada al aeropuerto, esperando su presidente Mel Zelaya. (1:15 min.)
http://www.box.net/shared/t1azqyxiox

15. TEGUCIGALPA / 090705: Dos mujeres liberales opinan (4 min). ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/8lhovnuilp

16. TEGUCIGALPA / 090705: LOS PERIODISTAS ENTRAMOS Y CAEMOS A LA TRAMPA! Las vallas de la policía es retirada y se concentran con el ejército en la entrada del aeropuerto Toncontin. Pero todo es una trampa para que los periodistas nos quedamos adentro el terminal mientras el ejército masacra a los manifestantes en la parte sur de la pista de aterrizaje. Entrevistas con policías que también creen que presidente Zelaya va a aterrizar. (10:33 min). ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/mriu1mydiu

17. TEGUCIGALPA / 090705: Incertidumbre ante ola de rumores. (1:20 min).
http://www.box.net/shared/mnin60r3ad

18. TEGUCIGALPA / 090705: El ejército abandona sus posiciones en la pista de aterrizaje para reforzar la vigilancia en la entrada principal del aeropuerto. El oficial no sabe si viene o no presidente Zelaya. Escuchamos dos tiros (2:43 min.) ENTREVISTA: DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/gebzvxn7tf

19. TEGUCIGALPA / 090705: Zelaya viene pero será detenido por agentes de la policía. (7:30 min.)
http://www.box.net/shared/sccoztqpdi

090704, Archivos de audio de entrevistas del 7o día del golpe de estado (vea los enlaces abajo)

100 000 hondureños en megamarcha en el 7º día del golpe de estado en Honduras

“El pueblo podría tomas otras formas de lucha menos pacificas si el golpista no cede del poder”


TEGUCIGALPA / 090704 / Por el 7º día consecutivo marcharon los hondureños contra el estado de golpe. Más de 100.000 personas, según la prensa internacional, volcaron a las calles en la capital de Tegucigalpa para repudiar el gobierno golpista encabezado por el diputado Roberto Micheletti.

La temperatura en las calles sube cada día, igual como la cantidad de hombres, mujeres y jóvenes. En la mañana este sábado supimos, a través de los medios fieles al gobierno de facto, que éste, pensando evitar una suspensión de su membrecía en la OEA, tomó la decisión de retirarse de la organización con la idea de no ser suspendido de la organización. La respuesta que dio el régimen de Micheletti al secretario general de la OEA, el señor José Miguel Insulza, cuando visitó Honduras el viernes fue una bofetada; Micheletti no cede ante el clamor nacional e internacional de retirarse del poder y crear los mecanismos para un regreso del presidente constitucional Manuel Zelaya Rosales.

Aunque las siete marchas realizadas esta semana ha sido totalmente pacificas, mostrando una disciplina muy alta, la paciencia entre los manifestantes también tiene un límite, nos dice Marco Ramiro Lobo, el coordinador de la lucha en el combativo departamento de Olancho, equivalente el territorio de El Salvador.

– El pueblo podría tomas otras formas de lucha menos pacificas si el golpista no cede del poder, subraya.

En la entrevista al luchador popular, éste expresa, que si el régimen no se retira del poder, las masas y el pueblo hondureño están dispuesto de buscar otras formas de luchas que las que han ejercido la semana pasada, porque el régimen los están empujando a una situación en donde todo puede pasar que no sea tan pacifico como hasta ahora.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa


------------------------
090704, Archivos de audio de entrevistas del 7o día del golpe de estado

(1:15 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: EL 7º DÍA DEL GOLPE DE ESTADO EN HONDURAS. Concentración en la Universidad Pedagógica Francisco Morazan. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/32u5v1ava0

(12:39 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: MARILUISA BORJA FUE CORONEL EN LA POLICÍA NACIONAL DE HONDURAS, pertenecía un grupo de investigadores de delitos internos pero, después 25 años de trabajo, fue despedida por haber denunciado la corrupción de más alto nivel. Denuncia varios oficiales del siniestro Batallón 3-16 implicado en golpe de estado contra Manuel Zelaya Rosales. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/v8d5yymfgy

(4:17 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: TESTIGO DE LAS AGRESIONES MILITARES EN SAN PEDRO SULA. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/d2rqfi0oic

(8:19 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: Varias entrevistas con CATÓLICOS DE BASE SOBRE LA DECLARACIÓN DEL CARDENAL OSCAR ANDRÉS RODRÍGUEZ que, en cadena nacional en la mañana, decía que si el presidente constitucional, Manuel Zelaya, regresara a Honduras y se creara un baño de sangre, seria la culpa del derrocado presidente. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/es6pan13kx

(0:57 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: CARLOS REYES, LEGENDARIO DIRIGENTE SINDICALISTA critica fuertemente al cardinal Oscar Andrés Rodríguez por su apoyo al golpe de estado. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/tldrymzati

(4:10 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: MARCO RAMIRO LOBO, COORDINADOR DEL DEPARTAMENTO DE OLANCHO habla y advierte al régimen por que la paciencia está acabando a la gente que no responde por las formas de lucha que se puede tomar el pueblo si no se llegue a una solución que reinstala al presidente Mel Zelaya. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/01vv8hy87d

(0:59 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: SOBREVUELOS CON HELICÓPTEROS ENCIMA LOS MANIFESTANTES.
http://www.box.net/shared/fzorqjiaj9

(4:26 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: OBISPO MEDARDO GÓMEZ, DE LA IGLESIA LUTERANA DE EL SALVADOR que en esta entrevista expresa su solidaridad al pueblo de Honduras. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/vyinblbds8

(10:25 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: LUIS ALONSO MOREL CUELLO, DIRIGENTE OBRERO INTELECTUAL que participa en el programa DE TELEVISIÓN “TODOS SOMOS PUEBLO” en Hondured. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/epvqqlc47m

(8:07 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: CENTENARES DE TAXISTAS expresaron su solidaridad con el presidente Zelaya. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/hp95pb3lfv

(6:06 MIN.) TEGUCIGALPA / 090704: ¿QUÉ PIENSA UN POLICÍA SOBRE EL GOLPE DE ESTADO Y QUE DICE UNA PROFESORA DE DD.HH. que da talleres en CIP, Centro de Instrucción Policial en el departamento de La Paz? ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/di5nkd9d4r

Archivos de audio el 3 de julio de la protesta el 6º día del golpe de estado en Honduras

POR DICK EMANUELSSON

1. (6:39 min) TEGUCIGALPA / 090703: Los universitarios de la Universidad Pedagógica marchan junto con el pueblo contra el golpe de estado. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON
http://www.box.net/shared/37z7z38r4r

2. (16 min) TEGUCIGALPA / 090703: Marvin Ordoñez, miembro de la junta del sindicato eléctrico SENEE, de Honduras. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON
http://www.box.net/shared/0d3z5hjml2

3. (7:35 MIN) Germán Mejía, dirigente sindical de los maestros afiliados a la federación de Copenh. .ENTREVISTA DICK EMANUELSSON
http://www.box.net/shared/1y3nkrk7e3

4. (7:50 min) Zuyapa Martínez, Centro de Estudios de Mujeres, CEMH. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/g5h379ncmk

5. (7:29 min.) TEGUCIGALPA / 090703: Hilda Rivera, Resistencia Feminista. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/bya5uxnmq1

6. (2:32 min.) TEGUCIGALPA / 090703: William Meyer, eurodiputado de la Izquierda Unida de España. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/97jxq5bva2

7. (9:35 min.) TEGUCIGALPA / 090703: Silvia Ayala, diputada del Partido Unificador Democrático (UD) en el congreso nacional de Honduras. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/rxkn3gcpr1

8. (9:22 min.) TEGUCIGALPA / 090703: Maritza Somoza, dirigente sindical del Registro Nacional de las personas (RNP) en San Pedro Sula. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/juyf1jixzz


9. (7:36 min) TEGUCIGALPA / 090703: René Guillermo Amador, actor y promotor por la 4ª Urna de la Consulta Popular. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/etzs49jl55

10. (1:16 min) TEGUCIGALPA / 090703: La Autodefensa no solamente protege a las decenas de miles de manifestantes sino a también a los militares que están ubicados en la Gobernación bastante asustados ante la gran masa que protesta contra el golpe de estado ejecutado por los militares. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/x7h4olfu22

11. (13:49 min) TEGUCIGALPA / 090703: Harry Dickson Herrera, fiscal del Ministerio Publico, que rechaza el procedimiento judicial y los argumentos del Fiscal General por destituir al presidente Manuel Zelaya. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/173nvc3ufh

12. El director de Radio Globo relata sobre la represión contra la Radio Globo.
http://www.box.net/shared/op2olfx4u5

Entrevistas y grabaciones el 5º día (090702) del golpe de estado en Honduras

POR DICK EMANUELSSON.

TEGUCIGALPA / 090702 / (10 min) JUAN VÁZQUEZ, de la organización indígena de COPINH, describe la represión militar que han sufrido centenares de indígenas que salieron de sus comunidades del occidente de Honduras para unirse en la capital con los movimientos sociales para reforzar a la resistencia contra el golpe de estado y su gobierno. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON
http://www.box.net/shared/q6c1mpz1xr

(1 min): TEGUCIGALPA / 090702 / Entrevista a manifestante con pancarta contra BILLY JOYA, oficial del BATALLÓN 3-16, conocida y odiada por los organismos de DD.HH. y los familiares de los centenares de víctimas por esa siniestro organismo paramilitar durante la dictadura cívica-militar y bajo la sombra del embajador de Estados Unidos en Honduras de esa época, John Negroponte (1981-1985). ENTREVISTA DICK EMANUELSSON
http://www.box.net/shared/hlcapi0ou4

(5 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. DORIS GUTIÉRREZ es diputada por el Partido de Unificación Democrática (UD) y que se abstuvo al nombramiento de Roberto Micheletti como presidente de Honduras, más la suspensión de las Garantías individuales constitucionales expedidos el 1 de julio de 2009. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/s3sm5j9az8

(4 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. EDUARDO CRUZ, pertenece la base del Partido Liberal, partidario del presidente Manuel Zelaya y activista en el nacido Frente Nacional Liberal contra el golpe de estado en Honduras. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/o8fxuscjda

(2:34 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. LUTHER HARRY CASTILLO es el motor del pueblo Garífuna en Honduras, una etnia negra que son casi medio millón de personas sobre todo en la costa atlántica. Es promotor del primer hospital de garifunas dirigidos por médicos garifunas graduados en ELAM, Escuela Latinoamericana de Medicina en la Habana. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/yikx25hxcj

(4:30 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. LA GUARDIA DEL FRENTE DE RESISTENCIA. En las afueras del congreso nacional están formados como un escudo tanto contra infiltrados que intentan de provocar a los militares para que estos tengan pretextos para reprimir a los manifestantes como proteger a los mismos manifestantes contra cualquier violación o agresión a la marcha. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/uvespc6l67

(3 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. LOS MANIFESTANTES DE OLANCHITO del departamento de Yoro, norte de Honduras, fueron impedidos por los militares el martes y miércoles para llegar a la capital. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/soll0g6f73

(6:30 min) TEGUCIGALPA / 090702 /. La censura en Honduras de la mañana del domingo 28 de junio, el día del golpe de estado en el país, ha sido total. Entrevistamos dos colegas de la RADIO GLOBO, censurado que pudo salir al aire el 4º del golpe, bajo la condición de “cuidarse de lo que se transmite”, es decir; aplicar autocensura. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/ydfh90vae7

(3:28 min): TEGUCIGALPA / 090702 /. LOS OBREROS Y TRABAJADORES DE LA EMPRESA PÚBLICA SAANA, Servicio Autónomo Nacional de Acueductos y Alcantarillados, en vigilancia y protección al frente de su empresa mientras el ejército está al otro lado de la calle. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/t3itmi8xvy

(6:32 min) TEGUCIGALPA / 090702 /. Los trabajadores de todo el sector público están en paro total. Existe una cacería de bruja contra todos los empleados. Hablamos con un DIRIGENTE DE LA SECRETARÍA DE SALUD que no puede dar su nombre por temor de represalias. ENTREVISTA DICK EMANUELSSON.
http://www.box.net/shared/rj195zhgi3

GOLPE DE ESTADO, 28 de junio 2009 EN HONDURAS; Multiples entrevistas desde la mañana hasta la noche cuando fue decretado toque de queda.
http://www.box.net/shared/d8tzqnqq4t

TOMA DE LA BASE DE LA FUERZA AÉREA EL 24 DE JUNIO 2009, encabezada por el presidente Manuel Zelaya para rescatar el material electoral para la consulta popular el 28 de junio que había sido secuestrado por parte de la fiscalía y albergado en un hangar de la fuerza aérea.
http://www.box.net/shared/j2jkoioafv