viernes, 4 de enero de 2008

Vad ligger bakom studentprotesterna i Venezuela?

Inför folkomröstningen om Venezuelas nya konstitution ökar spänningen i landet. Förra veckans våldsamma angrepp på regeringstrogna studenter tyder på en upptrappning av våldet.

TEGUCIGALPA / 071113 / Det var på UCV som en grupp på cirka 150 regeringstrogna studenter höll på att lynchas eller brännas inne av oppositionsstudenter i förra veckan. Cirka 500 av dessa hade återvänt från sin demonstration i Caracas’ centrum och attackerade de 150 studenterna i en del av universitetsbygganden. Med brandbomber och tårgas försökte de gasa eller röka ut studenterna. Desperationen var total eftersom varken polis eller militär får komma in på det autonoma universitetsområdet.

– Med påkar och sten försökte de döda dem (chavisterna). Men det räckte inte, utan efter två timmar försökte de tutta eld på byggnaden. När de inlåsta studenterna öppnade fönsterna för att kunna andas stenades de, sa universitetslärarinnan Claudia Figueroa till radiokanalen YVKE.

Universitets egen brandkår kom till platsen men vände efter att de hotades. Situationen blev ännu mer dramatisk för de inlåsta chavisterna när UCV:s vicerektor Eleazar Narvaez sa till den Chavezfientliga tevekanalen Globovision att universitetsmyndigheterna vägrade släppa in polisen för att förhindra ett blodbad, vilket upprörde de anställda på det stora universitet.

Men efter tre timmar anlände chavister med motorcykel. Anställda och studenter gick i direkt närkamp med oppositionsstudenterna. Från bägge sidor avlossades det skott och sammanlagt skottskadades fem människor denna dag. Men ingen dödades mirakulöst.

Över hela världen spreds dagen efter bilderna på påstådda chavister med handeldvapen. Men mycket få medier berättade om bakgrunden till hur 150 unga venezuelaner kunde ha bränts inne av dem som i dag går i spetsen för protesterna mot vänsterregeringen i Venezuela.

Sedan i början av året har högerstudenter demonstrerat mot att den markbaserad tevekanalen RCTV inte fått förlängda sändningsrättigheter över en viss våglängd som ägs av staten. Därefter har demonstrationerna handlat om ”medborgarnas otrygghet mot brottsligheten” eller bristen på livsmedel. Men den senaste månaden har de venezuelanska studenternas krav varit ett; ”Frihet” och ”NEJ” till en förändring av en femtedel av den venezuelanska konstitutionen.

Studenter har nu tagit rollen som oppositionens viktigaste ansikte utåt. Det är inte konstigt, säger Vladimir Acosta, historielärare på Venezuelas Centrala Universitet till dagstidningen Ultimas Noticias.

– Studenterna kommer nästan uteslutande från privata universitet som Monte Ávila, Metropolitana, Santa María och det katolska universitetet. Studenterna är söner och döttrar till borgerskapet, tillägger han och varnar för bakom protesterna står exakt samma krafter som vid statskuppen 2002.

Venezuelas utrikesminister Nicolas Maduro anklagade efter händelserna på universitetet USA för att ligga bakom upptrappningen av våldet. Regeringen har tidigare pekat ut USA:s finansiering av ”American Corners”, som en etablering med syfte att knyta till sig just studenter. Hittills har ”American Corners”, officiellt i fem delstater.

USA-advokaten Eva Golinger avslöjade i slutet av september att USAID pumpar in miljoner dollar i Bolivia och Venezuela.

– Fram tills i juni 2007 har de utverkat 306 ”stipendium” till sociala organisationer, politiska partier, olika samhällsrörelser och politiska projekt i Venezuela, uppger Golinger och tillägger att DAI/USAID har anslagit 11.575.509.00 dollar till de 360 olika grupperna i Venezuela.

Dick Emanuelsson