martes, 22 de septiembre de 2009

Koncentrationsläger upprättas i Honduras


Brutala militära attacker mot tiotusentals honduraner
Koncentrationsläger upprättas i Honduras, rapporterar Flammans reporter på plats.

TEGUCIGALPA / 090922 / Tre tusen armésoldater och Cobraskommandon från polisen attackerade strax innan klockan 05.00 tisdags morse de tiotusentals honduraner som hade omringat hela det kvarter där den brasilianska ambassaden är beläget och dit den lagligt valde president Manuel Zelaya hade anlänt i måndags.

En 8-årig pojke avled av andningsbesvär av tårgasen (förbjuden peppargas) och vid denna pressläggning uppges ytterligare två personer ha mördats av regimen. Hundratals personer har hittills uppgetts vara skottskadade eller skadade av repressionen, till och med barn har torterats och en liten grabb vittnade i radiostationen Radio Globo om hur de uniformerade använder plankor med spikar som de ”river ryggarna” på civila.

Maskerade specialkommandon från militären ockuperade på tisdagsförmiddagen grannhuset till Brasiliens ambassad. Just nu pågår diskussioner mellan kuppregimen och deras advokater om ”legala” möjligheter att kringgå Wienavtalet som stipulerar om skydd av diplomatiska legationer för att attackera ambassaden och kidnappa Zelaya. Kuppregimen har uppmanat Lula att ”överlämna Zelaya” till diktaturen.

Från övriga delar av landet rapporteras om konfrontationer mellan militär och civilbefolkning på ett stort antal platser. Allt fler uppmanar till total generalstrejk och en uppmaning om att ta kontrollen över byar och städer för att avlasta det repressiva trycket på Motståndsfronten i Tegucigalpa där stora polis- och truppkoncentrationer har ägt samlats. Tusentals fordon från hela landet var igår måndag på väg mot huvudstaden för att förstärka Motståndsfronten och trappa upp kampen i störtandet av diktaturen. Men dessa har stoppats av militärens vägspärrar och deras ankomst har omöjliggjorts av det permanenta utegångsförbudet.

De enda antidiktatoriska medierna, Radio Globo och tevekanalen Cholusat Sur har systematiskt terroriserats och permanent utsatts för störningar. Cholusat Sur är nu helt släckt och bara Radio Globo rapporterar vad som händer i och utanför Tegucigalpa. Men det sker med hjälp av bensingeneratorer eftersom den stadsdel som Radio Globo är beläget har fått all energi och vattenförsörjning avbruten av regimen. Samma förhållande råder för området där Brasiliens ambassad finns.

Den militära&civila kuppregimen planerar nu att släcka ner hela landet genom att stänga av strömmen. Honduras har förvandlats till ett bokstavligt fängelse där folk, på grund av det 26 timmar långa utegångsförbudet, är fångar i sina egna hus. Men stora folkmassor rapporterades på tisdagsförmiddagen marschera från stadsdelen Robles i närheten av flygplatsen Toncontin i Tegucigalpa där OAS’ generalsekreterare Miguel Insulza skulle ha landat i dag tisdag men som uppskjutit besöket i Honduras på grund av att militärregimen har stoppat all trafik till och från landets alla flygplatser. Bombdetonationer rapporterats från Toncontin som ligger i anslutning till Robles och ses som ett försök att stoppa marschen mot staden.

Samma vapengren attackerar också just nu invånarna i arbetarstadsdelen El Hato i Tegucigalpa för att förebygga att befolkningen organiserar sig i kampen mot diktaturen. Men tre tusen invånare rapporteras ha byggt barrikader och förbereder sig på att fysiskt kasta ut militären.

Samma procedur ägde rum i stadsdelen la Colonia La Cañada som har en majoritet av lärare som utgör en stridbar förtrupp med sina 60.000 organiserade lärare i landet, lärare som strejkat sedan den 28 juni. Ett Cobrakommando på 50 beväpnade poliser slet på tisdagsmorgonen ut lärare från sina hem och misshandlade och förde bort fyra av dem.

På fotbollsstadion Villa Olimpica har 150 fångar koncentrerats och Parque de Pelota Lempira Reina är full av fångar, rapporterar CIPRODEH, en av människorättsorganisationerna i Honduras som bland annat har finansiellt stöd av svenska Diakonia. I likhet med händelserna i Chile i september 1973 står hundratals mödrar eller hustrur utanför dessa stadion och kräver av de uniformerade att få ett livstecken på att deras söner respektive män som har rapporterats ha förts till idrottsanläggningarna.

– Om du tror att du kommer levande tillbaka från det här så tror ni fel, kommenterade militären till dem som greps när de tre tusen soldaterna rensade området framför Brasiliens ambassad i tisdags morse.

Organisationen för de Anhöriga till de Försvunna (på 1980-talet), COFADEH, rapporterar just nu när detta skrivs att militären har försökt tränga in i de stora lokaler och skjutit tårgas inne i lokalerna.

Oscar Murillo, medlem i fackföreningen SITRAINA, som organiserar medlemmar för det nationella Agrarinstitutet är svårt skadad efter att han körts över av en polisiär motorcykelordonnans. Murillo demonstrerade fredligt med Motståndsfronten när han avsiktligt kördes över av polisen. Ytterligare två medlemmar i SINTRAINA, Concepción Guadalupe Gonzáles och Marlen Gonzáles, greps efter att de hade besökt sjukhuset och Oscar Murillo och nu förts till något av de stora stadion som i likhet med militärdiktaturen i Chile under Pinochet har upplåtits som platser dit militären för personer som vågar protestera mot regimen.

På det allmänna men utan läkemedel sjukhuset Hospital Escuela de Tegucigalpa har 24 medlemmar av Motståndsfronten internerats av skottskador och den militära repressionen Ander order och befäl av general Romeo Vazquez och kuppresidenten Roberto Micheletti.

Situationen i Honduras liknas allt mer vid en förrevolutionär situation där det organsierade motståndet mot en totalt isolerad kuppregim sakta men säkert övergår i en högre fas i kampen i störtandet av diktaturen. Vilka medel som kommer att användas beror till stor just på hur diktaturen agerar. Men vad vi sett hittills tyder inget på att en ”lösning” kommer vara fredlig.

Dick Emanuelsson