jueves, 18 de marzo de 2010

Två svenska studenter deporterade från Colombia

<5367 tecken>
TEGUCIGALPA / 2010-03-07 / Två svenska studenter deporterades från Colombia den 26 februari efter att ha gripits av den hemliga politiska polisen DAS och hållits fånga under nära sex timmar natten den 23-24 februari.

Motivet påstås vara att studenterna reste in på turistvisum, så som den svenska ambassaden i Bogota hade rekommenderat. Men de colombianska myndigheternas argument förkastas av både den colombianska universitetsstuderandes organisation ACEU som colombianer i Sverige.

– Deporteringen av svenskarna är en direkt hämnd för UD:s skarpa uttalande för tre veckor sedan mot Uribes spioneri i Sverige, försvar av vår rätt att uttrycka oss fritt och kritiskt mot den statsterroristiska regimen i Bogota och stöd till journalister som förföljts och förföljs i Colombia.

Det menar “Raffa” Hernandez, medarbetare i exilcolombianernas radiostation Café Stereo som sänder från Stockholm. I mitten av januari sa Uribe i en intervju i radiostationen RCN att ”vi kommer att göra slut på dem”! med hänvisning till Café Stereos kritiska sändningar mot regimen i Bogota. UD gjorde ett principuttalande efter att Flamman kontaktat UD:s Amerikaavdelning för en kommentar som inte föll i god jord i Bogota.

Olof Palmes Minnesfond

Studentdelegationen på sex personer som reste till Colombia i mitten av februari leddes av Colombianätverkets ordförande Parisa Maleki men är ett projekt som finansieras av Olof Palmes Minnesfond. Colombianätverket står för redovisning av projektet men Parisa Maleki uppger att studenterna hade handplockats från olika universitet i Sverige. I Colombia delades delegationen upp i två delar för att hinna med så mycket som möjligt de två veckor de besökte Colombia.

– Det handlade inte om en rutinkontroll för de (DAS) hade också varit och frågat efter oss i en helt annan stad för de visste exakt vad som var på gång. DAS påstod att de två deporterade studenterna hade lagt sig i landets inre angelägenheter, säger Parisa Maleki, när Flamman ringer upp henne. Hon berättar att delegationens medlemmar träffade studenter och lärare på de olika universiteten de besökte och inte gjorde några offentliga uttalanden.

Filmades av säkerhetspolisen

”Ida”, som inte vill framträda med namn, är en av två deporterade studenterna. Hon berättar att när de satt och åt en sen middag tillsammans med tio colombianska studenter från ACEU i den karibiska kuststaden Santa Marta vid 9-tiden på kvällen, dök upp en man upp och undrade om han kunde slå sig ner vid deras bord. Efter ett tag upptäckte gruppen att de filmades helt öppet av en man under tio minuter. I nästa ögonblick dök en polisminibuss och tre bilar upp med 14 beväpnade agenter som krävde att få se svenskornas pass.

– Två civilklädda från DAS sa att det var en rutinkontroll men kunde inte vänta medan en av colombianerna hämtade våra pass på hotellet. Vi tvingades följa med dem till deras kontor. Passen dök upp men det räckte ändå inte och då krävde vi att en av colombianerna skulle få följa med oss men det fick han inte, säger ”Ida”.

”Vi vet vilka ni är”

När de anlände till kontoret filmades de två och delades upp och förhördes separat fram till halv 3 på natten. Då släpptes de med ordern att lämna landet inom 48 timmar. De två hade ringt upp ambassadens jourtelefon. Ambassadör Lena Nordström ringde senare upp och krävde att få prata med de två vilket DAS vägrade med motiveringen att det bara var en ”rutinkontroll” och att de två skulle släppas efter en halvtimme vilket blev sex timmar

– De filmade även de colombianska studenterna som stod och väntade på oss hela natten och sa till dem att ”vi vet vilka ni är, vi har följt er hela dagen”!

Ida och delegationen kommer nu att resa runt på svenska universitet och berätta om sina intryck och deporteringen blir så att säga en slags illustration på den utsatta situationen som deras colombianska kamrater arbetar under.

Tjugotal mördade studenter

Guillermo Baquero är internationell sekreterare i ACEU och gjorde Ida och de andra sällskap under deras vistelse i Colombia.

– DAS-agenterna uppträdde mycket hotfullt och hävdade att besöket var irreguljärt och undrade vad vi gjorde där? Under hela natten förhördes de, omgivna av DAS-agenter vilket gjorde en hotfull inramning för de två gripna. De hade ingen aning om sina rättigheter och vi kontaktade åklagarmyndigheterna samt Människorättsombudsmannen i Bogota och en advokat i Santa Marta.

Han berättar också om hur mer än 20 colombianska universitetsstuderande har mördats de senaste åren som en konsekvens av Uriberegimens militarisering och försök till privatisering av landets universitet. Det senaste beslutet från Uribe är att rekrytera studenter som ”tjallare” till militären med en månadsersättning på 100.000 pesos, mindre än 400 svenska kronor.

Angivarsystem på universiteten

– I Colombia har regimen, enligt armén, skapat ett nätverk med mer än en (1) miljon angivare. De utbildar folk i underrättelseverksamhet för att agera mot dem som står i opposition mot regimen. På universiteten existerar detta vilket vi fördömer för det försvårar organiseringen av studenterna på universiteten för det orsakar rädsla och terror bland studenterna, säger Baquero som understryker att denna polisiära förföljelse med civila gör att du inte kan lita på någon för du vet inte om det är en angivare i tjänst hos säkerhetspolisen eller militären du pratar med.

Dick Emanuelsson