domingo, 2 de octubre de 2011

Miamis spekulationer över Chavez´ cancerTEGUCIGALPA / 2011-10-02 / – Är det någon som borde interneras på sjukhus så är det journalisterna på Nuevo Herald, men skicka dem till ett mentalsjukhus!

Så kort och drastiskt kommenterade Venezuelas kommunikationsminister Andrés Izarra uppgiften från Miamitidningen som, utan några som helst källor, påstod att Venezuelas president Hugo Chavez Frias hade internerats i ett allvarligt hälsotillstånd med njursvikt.
I juli månad upptäckte kubanska läkare att Chavez hade drabbats av cancer. Sedan dess har han under sina upprepade besök i Kuba behandlats fyra gånger med en sedvanlig kemisk cancerbehandling. Trots att cancern var mycket allvarlig hävdar Chavez att han har befriats från tumörerna men genomgår en kemisk efterbehandling som tar tid. Trots behandlingarna har den venezuelanske presidenten knappast varit sjukskriven en enda dag från sitt ämbete. Och dagen för Nuevo Heralds tidningsanka framträdde Chavez via telefon i den statliga televisionens kanal VTV.

Tidningsanka

Nuevo Herald hävdade att Chavez hade förts med ilfart till det venezuelanska militärsjukhuset. Men där ansåg läkarna att presidentens hälsotillstånd var för allvarligt och remitterade honom till privata (!) läkare i Caracas. Miamitidningen baserade sig på ”källor med kännedom om situationen”.
Chávez själv kommenterade tidningens uppgifter med att ”oppositionen och deras laboratorium försöker politiskt utnyttja min sjukdom för att framkalla ovisshet och osäkerhet i landet”.
Oppositionen har det heller inte lätt för den senaste opinionsundersökningen visar att Chavez är populärare än någonsin, trots sin sjukdom och har nästan 60 procent av väljarkåren bakom sig.
Nuevo Herald står den kuban-amerikanska exilkolonin i Florida politiskt nära.
Dick Emanuelsson