domingo, 25 de marzo de 2007

CIA anklagar Colombias arméchef för att vara allierad med paramilitärerna


4152 tecken

TEGUCIGALPA / 070325 / Av alla så anklagar nu till och med CIA Colombias arméchef Mario Montoya för att vara allierad med de paramilitära dödsskvadronerna.

* * *

Nu börjar colombianska Uribetrogna politiker och generaler att, om inte falla som käglor, så i alla fall vara rätt knäsvaga. Det är den ansedda dagstidningen Los Angeles Times som i söndagens edition publicerar anklagelsen som filtrerats från det innersta av USA:s underrättelseorgan, CIA. Montoya var den 4:e armébrigadens chef i staden Medellin och anklagas nu för att år 2002 ha varit inblandad i flera aktioner där minst 14 människor mördades och dussintals försvann.

Men 4:a armébrigaden är redan i fokus. Salvatore Mancuso, chef för dödsskvadronernas AUC, erkände i mitten av januari i år när han utfrågades av åklagarämbetet 336 mord, bara en spottstyver av sina tusentals mord på colombianer han begått. Flera av dessa mord planlade han tillsammans med general Alonso Manosalva, befälhavare för den 4:e armébrigaden med säte i staden Medellin.

Enligt CIA och Mancuso skulle det hela ha börjat 1997 då guvernören för länet Antioquia, där Medellin är centrum, var Alvaro Uribe, i dag president. Mancuso uppgav också att bland dem som stödde AUC återfinns eliten av det colombianska samhället. Det är samma tid, 1997-2004, som USA-bolaget Chiquita Brands 1,7 miljoner dollar till paramilitärerna.

Döda civila var ”gerillasoldater stupade i strid”

Enligt CIA upprättade arméchefen Mario Montoya en enad front med paramilitärerna mot ”den marxistiska gerillan”. Regeringen Uribe avvisar som väntat anklagelsen i ett uttalande samma dag som nyheten presenterades i Los Angeles Times.

Mario Montoya anklagades förra året för att vara ansvarig för morden på minst 39 civilpersoner i länet Antioquia som inför massmedia uppvisades som ”gerillasoldater som stupat i strid med armén”. Bland de mördade fanns flera människor som rapporterats som ”försvunna” men efter att människorättsorganisationer börjat söka gemensamma ”röda trådar” mellan dessa försvinnanden och ”döda gerillasoldater, NN”, uppdagades de makabra brotten.

DAS-chefen ansvarig för morden på 15 fackledare

Jorge Noguera var chef för den hemliga politiska polisen och direkt underställd president Uribe. Han var också Uribes valkampanjsledare 2002 i länet Magdalena där paramilitärerna kontrollerar allt, inklusive myndigheterna. Såväl länets guvernör som länshuvudstaden Santa Martas borgmästare, båda Uribeanhängare, är öppna paramilitärer och kommer förmodligen efter avslutade förundersökningar att fängslas.

Jorge Noguera avsattes i oktober 2005 efter att han anklagats av DAS’ chef för säkerhetspolisens hemligaste av hemligt, centrala databasen, att Jorge Noguera hade upprättat en hemlig avdelning inom DAS som stod i tjänst hos paramilitärerna. Då slapp Noguera undan och Uribe utsåg honom typiskt nog till konsul i Milano.

Men i februari i år greps Noguera av åklagarämbetet, anklagad för att ha haft ett intimt samarbete med paramilitäre chefen ”Jorge 40”. Samarbetet handlade om att överlämna namn på fackföreningsledare som senare mördades av paramilitären. Noguera anklagas av åklagaren för att ha orsakat minst 15 fackföreningsledares död.

”Den 6:e Divisionen”

Uppgifterna om att nu till och med CIA anklagar arméchefen för att ha varit allierad med paramilitären är ytterligare en bekräftelse på den statliga terrorismens olika förgreningar men med ett enda mål; försvara den colombianska oligarkins previlegier och likvidera all politisk opposition i landet.

Uriberegimen var på söndagskvällen rejält grinig över nyheten med CIA som källa att ”utländska underrättelseorgan (…) utan bevis anklagar arméchefen Mario Montoya” och utan att först varit i kontakt med Colombias myndigheter eller regering.
Under Uriberegimen har över 11.000 civila colombianer dödats utanför strider mellan armén och gerillan.

Human Rights Watchs uttryckte i en årsrapport 2003 att de militära styrkorna förfogar över fem divisioner i Colombia, paramilitärerna utgör ”den 6:e Divisionen”, den division som är avdelad att göra ”det smutsiga arbetet”

Dick Emanuelsson

Källa El Tiempo, 2007-03-25:

http://www.eltiempo.com/justicia/2007-03-25/ARTICULO-WEB-NOTA_INTERIOR-3492069.html armén och