domingo, 25 de marzo de 2007

Demonstration mot USA:s intervention i Colombia


3749 tecken

– Ut med Los Gringos från Colombia och Frihet för de politiska fångarna Simon och Sonia i USA”.

Så skanderade en demonstration i lördags från i huvudsak svenskar och colombianer i exil som marscherade till USA-ambassaden i Stockholm. Polisen stod utposterad under marschvägen och vid ambassaden.

Demonstrationen arrangerades av den colombianska Föreningen Jaime Pardo Leal * som den senaste tiden har anklagats av vicepresident Francisco Santos för att utgöra FARC-gerillans internationella språkrör, som föreningen ser som ett absurt påstående. Den fascistiska Uriberegimen utövade påtryckningar på Lena Nordström, Sveriges ambassadör i Bogota, för att svenska regeringen skulle stoppa ett informationsmöte den 12 mars på ABF-huset i Stockholm. Detta handlade om de skandalösa rättsprocesserna i USA mot gerillaledaren Simon Trinidad och gerillasoldaten ”Sonia”. Mot den senare presenterades 30 vittnen, nästan alla från den colombianska säkerhetstjänsten men Sonias försvarsadvokat fick inte presentera ett enda, enligt USA-advokaten Paul Wolf, som talade på ABF-huset.

Processen mot gerillans fredsförhandlare Simon Trinidad var än mer skandalös och slutade i att juryn inte kunde enas och rättegången annullerades. Men domaren, tillsatt av Bush, har utsett en ny jury och i måndags inleddes den andra rättegången mot Trinidad.

Fångutväxling

Trinidad greps den 2 januari 2004 i Ecuadors huvudstad Quito av ett kombinerat kommando från CIA och den colombianska polisen. Han hade gerillans uppdrag att träffa Kofi Annans ansvarige för Colombia, James Lemoyne för att få till stånd en fångutväxling mellan gerillan och den colombianska regimen. Bland dem som gerillan skulle frige fanns Ingrid Betancourt, det gröna partiets presidentkandidat i Colombia 2002, en frigivning som gick i stöpet på grund av gripandet. Gerillan håller framför allt höga officerare som tillfångatagits i strid men även ett antal politiker som den vill se utbytta mot 500 gerillasoldater som är fängslade.

Paul Wolf karaktäriserade rättegångarna som skandalösa och behandlingen i fängelset ännu mer omänsklig. Trinidad får duscha en gång i veckan och när han ska göra det förs hans till duschrummet med hand- och fotbojor, beväpnad av tung beväpnad polis. Samma förhållanden råder för Sonia.

”Folken har rätt att resa sig mot sina förtryckare”

Det var mot denna rättsröta och omänskliga behandling som demonstrationen genomfördes i lördags, säger Cecilia Calero, ordförande för föreningen till nyhetsbyrån Anncol:

– Vi demonstrerar i första hand mot USA-interventionen som har som målsättning att den nuvarande oligarkin sitter kvar vid makten. Och för att göra det utövar den en statlig terrorism som bevisats nyligen när USA-företaget Chiquita Brands avslöjats för att ha finansierat de paramilitära grupperna.

– Det nya är rättegångarna mot Simon och Sonia och jag dessa som en hämnd mot FARC:s vägran att underkasta sig Washingtons diktat.

Hon både förkastar och förnekar att Föreningen Jaime Pardo Leal skulle vara en internationell gren av FARC-gerillan.

– Vi är colombianer i exil, offer för flera olika colombianska regeringar men Uriberegimen har överträffat alla tidigare. Och eftersom vi inte följer Uribes diktat att fördöma FARC-gerillans kamp, anklagar de oss för att vara en av dem. Helt absurt! I vårt dagliga arbete och kamp följer vi FN-chartan som säger att ”folken har rätt att resa sig mot sina förtryckare”.

Dick Emanuelsson

* Jaime Pardo Leal var vänsteralliansen Union Patriotica (UP) förste nationella ordförande (bildat 1985) och presidentkandidat 1986. Han mördades i oktober 1987 och det blev inledningen på det fysiska utrotandet av UP som under 20 år har begravt närmare fem tusen av sina främsta medlemmar.

Bildtext:

”Free Simon Trinidad”, kräver demonstranten på bilden vid USA-ambassaden i Stockholm. FOTO: EL INDIO.