lunes, 27 de agosto de 2007

Journalist mördad i Paraguay

Radiojournalisten Alberto "Tito" Palma Godoy mördades den 22 augusti i länet Itapúa, 40 mil från huvudstaden Asuncion. Alberto Palma var chef för radiostationen Mayor Otaño de Itapúa och sköts av personer som var uniformerade i militära kläder.

Den Latinamerikanska Journalistfederationen Felap, med säte i Buenos Aires, uttrycker i ett pressmeddelande ”sitt mest energiska fördömande av mordet och stöder det Paraguayanska journalistfackets krav på ett omedelbart klargörande av mordet på Alberto Palma samtidigt som Felap solidariserar sig med den mördades familj och arbetskamrater.

Det chilenska journalistkollegiet, som Palma också tillhörde innan han flyttade till Paraguay, fördömer också mordet på Palma. Chiles journalister uppvaktade också i måndags Paraguays ambassadör för att understryka vikten av gå till botten med mordet på Palma. Han hade tidigare, enligt Paraguays Journalistförbund, mordhotats efter en rad reportage om banden mellan den organiserade brottsligheten och höga politiker i Paraguay. Trots hoten fick Palma aldrig något stöd från inrikesministeriet i Paraguay.

Hustrun till Alberto Palma Godoy befinner sig nu på Chiles ambassad i Asuncion och har begärt politisk asyl i Chile. Hon anser inte att det paraguayanska rättsväsendet ger henne säkerhet i landet. Hennes barn har mordhotats av okända personer.

Reportrar utan Gränser (RUG) ansluter sig till den rad av journalist- och mediaorganisationer i Latinamerika som fördömer mordet. I en kommuniké säger organisationen att ”vi är indignerade över mordet på Tito Palma som ägde rum i en region som är utsatt av maffian. Denne journalist hade flera gånger uppmärksammat detta via radion och hade mordhotats som resultat av ett antal artiklar i vilka han anklagade den lokala maffian. Men inget gjordes för att skydda honom”, säger RUG och kräver att en utredning påbörjas för att ”klargöra omständigheterna till denna fruktansvärda händelse”.

Den chilenske journalisten blev under en kort tid utvisad från Paraguay med sin familj efter att ha avslöjat korruption och förbindelser mellan den regionala maffian och ett antal högt uppsatta politiker. Men efter nationella och internationella påtryckningar tvingades inrikesministeriet dra tillbaka beslutet och ge han permanent uppehållstillstånd.

Inför de upprepade mordhoten den senaste tiden uppgav Palma till journalisten Víctor Benítez på Radio Chaco Boreal, att han fruktade för sitt liv och att han planerade att återvända till Chile.

Hoten mot journalisterna i regionen Itapúa har intensifierats den senaste tiden. Den 27 februari 2006 utsattes reportern Juan Augusto Roa på den största dagstidningen i landet, ABC Color, för ett mordattentat med eldvapen som han klarade sig oskadd ifrån. Roa hade ”grävt” i smuggling av droger och fordon. I maj i år utsattes reportern Oscar Bogado, från dagstidningen Ultima Hora, för flera mordhot efter att ha publicerat artiklar på samma tema.

SPP, Paraguays Journalistförbund fördömer i ett uttalande mordet på Palma.

– Tito Albertos röst har tystats av mördarkulorna. SPP kräver utredning, klargörande och straff för brottslingarna, såväl de intellektuellt som de materiellt ansvariga för mordet”.

Dick Emanuelsson