lunes, 9 de marzo de 2009

USA:s LO-ordförande skriver till Uribe

<2068 tecken>
TEGUCIGALPA / 090222 / USA:s LO-ordförande (AFL-CIO) John J. Sweeney kräver i ett öppet brev till Colombias president Alvaro Uribe ett stopp för morden på fackets aktiva och ledare.

Samtidigt offentliggjorde Tarsicio Mora Godoy, ordförande för CUT, Colombias största LO, att fyra fackföreningsledare har mördats de tre senaste veckorna i landet. Det senaste offret blev Leoncio Gutiérrez från LO-distriktet i staden Cali.

Brevet från Sweeney kommer för regimen Uribe olämpligt eftersom terrorn mot facket i Colombia har varit det avgörande hindret för att frihandelsavtalet mellan USA-Colombia har stoppats av USA-kongressens demokratiska majoritet.

Sweeney kräver att Uribe också ska ta tillbaka sin anklagelse om att den breda gruppen ”Colombianer för fred”, som leds av den liberala kongressledamoten Piedad Cordoba, är ”FARC-gerillans Intellektuella Block”. I denna grupp, som på kort tid har fått 150.000 medlemmar, återfinns topparna från Colombias tre LO. Gruppen spelade den avgörande rollen när sex av gerillans fångar, fyra militärer och två politiker, frigavs i början av februari tack var gruppens arbete.

– Som Ni bör förstå, innebär sådana uttalanden att dessa personer och organisationer riskerar att attackeras av olagliga grupper som tar Era uttalanden som intäkt för att terrorisera och mörda. Jag insisterar därför med all respekt att Ni omedelbart och offentligt tar tillbaka Era uttalanden, kräver Sweeney.

Samtidigt som Uribe gjorde dessa uttalanden befann sig en grupp på tre personer från den Nationella Fackföreningsskolan i Medellin på besök i och inbjuden av USA-kongressen. Där vittnade de inför ”Kommittén för utbildning och arbete” om terrorn mot facket i Colombia. Sweeney andas oro för de tres ankomst till Colombia:

– Dessa personers fysiska integritet är av högsta prioritet för AFL-CIO och den internationella arbetarrörelsen. Vi uppmanar Er att vidta alla slags säkerhetsåtgärder för att de vid sin återkomst fritt ska kunna fortsätta sitt arbete utan hot, påtryckningar eller varje slag av fysiska risker.

Dick Emanuelsson