miércoles, 6 de enero de 2010

Kommunisterna tillbaka i parlamentet i Chile

TEGUCIGALPA / 091214 / Med 44,05 procent fick högerns kandidat Sebastián Piñera det högsta röstetalet i söndagens val till presidentposten medan kommunistpartiet återvände för första gången sedan 1973 till parlamentet med tre deputerade.

Chiles rikaste man, Sebastian Piñera med hustru hade sina påklistrade leenden när de framträdde på söndagskvällen. Men trots leendena var det ett dåligt resultat för Pinochethögern. Vid valet 2005 hade samme Piñera 48,64 procent mot Michelle Bachelet som vann andra valomgången efter att kommunistpartiet uppmanade sina 350.000 väljare att rösta Bachelet. I utbyte skulle hennes regering genomföra en författningsändring. Denna är central för att bryta ned arvet från Pinochets fascistiska konstitution från 1980 som effektivt exkluderar partier som kommunisterna som trots att partiet har drygt nio procent i kommunal- och regionalvalen har de varit effektigt exkluderade från parlamentet. Bachelet genomförde ingen författningsändring men hennes regeringspartier ingick en taktisk valallians som innebar att tre ledande kommunister fick stöd av regeringskoalitionen i de valkretsar de ställde upp i i utbyte mot att de stöder regeringskoalitionens kandidat i andra valomgången.

Koalitionens kandidat, Eduardo Frei från kristdemokratiska partiet, är valets stora förlorare med bara 29,6%, det sämsta resultatet för regeringen någonsin.

Däremot var valets överraskning den unge Marco Enríquez-Ominami som fick 20,13 procent med sin rörelse Ny Majoritet för Chile. Hans far, Miguel Enriquez, var den legendariske grundaren och generalsekreteraren av den vänsterrevolutionära rörelsen MIR. Han stupade i strid med militären den 5 oktober 1974, ett drygt år efter den fascistiska statskuppen då MIR gick under jorden. Men Marco Enriquez’ politiska program rör sig från nyliberalism till klassisk vänsterpolitik.

Jorge Arrate, socialist och före detta minister fick 6,21 % eller 421.000 röster och stöddes av kommunisterna, kristna vänstern och Humanistpartiet i alliansen Juntos Podemos.

Och trots Freis dåliga valresultat är det få som tror att Marco Enríquez-Ominami inte ska ge sitt stöd till Frei för att isolera Pinochethögerns representant i den andra valomgången den 17 januari 2010. Och mekaniskt räknat blir det 55,9 procent vilket borgar för en ny mandatperiod för La Concertación.

Dick Emanuelsson