martes, 13 de marzo de 2007

Razzia och fängslande mot Zimbabwes LO

1167 tecken

I tisdags morse slog Zimbabwes säkerhetspolis till mot lokalerna för landets landsorganisation ZCTU (Zimbabwe Confederation Trade Union), misshandlade tre anställda och förde med sig Galileo Chirebvu, ZCTU:s kassör, som dock släpptes efter några timmar. Aktionen ses som ett sätt att föregripa den planerade generalstrejken på 48 timmar den 3-4 april.
– Den (aktionen) syftar till att krossa det civila samhällets alla organisationer, sa Lovemore Matombo, ordförande för ZCTU i ett uttalande.
ZCTU har under en längre tid haft trepartssamtal med regeringen Mugabe för att finna lösningar på den svåra ekonomiska och sociala situationen som Zimbabwe genomlider. Det senaste årets inflation uppgår till 1700 procent. Aktionen mot ZCTU kan spoliera en lösning på kort sikt, menar facket.
– ZCTU har ständigt visat en önskan om att vidhålla en dialog och trepartsdiskussion för att hitta en lösning, säger Guy Ryder, ordförande för Fackliga Internationella Konfederationen, i ett uttalande till stöd för ZCTU. Ryder menar att angreppet på Zimbabwes LO bekräftar att regeringen vill kontrollera situationen med maktmedel.Dick Emanuelsson