Translate-traducir

lunes, 24 de junio de 2013

USA:s avhoppade underrättelseagent får politisk asyl i Ecuador?


Solidaritet med Edward Snowden




USA:s avhoppade underrättelseagent får politisk asyl i Ecuador?

TEGUCIGALPA / 2013-06-24 / Den förre NSA-agenten Edward Snowden får sannolikt politisk asyl i Ecuador. Han blir därmed det andra kontroversiella asylfallet för regeringen Rafael Correa.
I förra veckan hade det gått ett år sedan Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Han litade inte på den svenska regeringen och befarade att han skulle komma att utvisas till USA om han inställde sig till rättegången i Sverige.
– Vår regering kommer att agera enligt principer, inte utifrån våra egna intressen. Det finns regeringar som agerar utifrån sina egna intressen, men vi slår vakt om de mänskliga rättigheterna, sa Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño på en presskonferens i måndags.
Patiño läste ett stycke ur Snowdens brev som räds för att inte få en rättvis rättegång i USA. Han jämförde sig med Bradley Manning och hävdar att USA-åklagarna baserar sina anklagelser mot Manning på hemlighetsstämplade dokument och vittnen. Snowden citerade även en FN-rapport som bekräftade de “omänskliga och grymma” förhållanden som den fängslade Manning befinner sig i.

Första anhalt: Hongkong

Snowden anlände först till Hongkong med en laptop fullproppad med uppgifter och softwareprogrammet PRISM. Detta ger NSA möjlighet att koppla upp sig direkt på servarna för Google, Facebook, Skype, Microsoft och Apple och kopiera all trafik. Det är uppenbart att Snowden, i likhet med Wikileaks uppgiftslämnare löjtnant Bradley Manning, drabbats av samvetskval och inte längre velat delta i det som uppfattas som ett världsomfattande spionnät med krigiska mål eftersom programmet också riktas mot staters säkerhet, bland dem Kina.
När detta skrivs på måndagskvällen råder det total ovisshet om var Edward Snowden befinner sig. USA rasade mot Hongkongs myndigheter och indirekt Kinas regerings beslut att tillåta att Snowden kunde lämna Hongkong med Moskva som destination. Även Rysslands regering varnades och Snowdens pass annullerades av State Departement för att försvåra hans rörelseförmåga internationellt. Trettio journalister hade köpt biljett på samma Aereoflotplan som avgick till Havanna i måndags men Snowden lyste med sin frånvaro.
Såväl Patiño som Julian Assange bekräftade att Snowden hade begärt politisk asyl och att regeringen “ansvarsfullt ska behandla hans ansökan”.

USA kastades ut från flygbas

Regeringen Correa kastade i november 2009 ut USA från militärbasen La Manta. Den ligger strategiskt bara två minuters flygresa från Colombias södra gräns där FARC-gerillan har stort inflytande.
Beslutet blev inledningen till frostiga förbindelser mellan Correa och Vita Huset. I oktober förra året offentliggjorde Storbritanniens förre ambassadör i Uzbekistan, Craig Murray, att CIA hade pumpat in 80 miljoner dollar inför valet i Ecuador den 17 februari 2013 för att förhindra att Correa skulle återväljas. Men förgäves. Correa inte bara vann valet med de största siffrorna hittills, 57 procent, även hans parti Alianza Pais, vann majoriteten i Nationalförsamlingen.

USA vägrar utlämna ecuadorianer

I Latinamerika är det väl känt att USA historiskt sett alltid har tagit hand om sina latinamerikanska USA-ledda diktatorer när de har störtats av sina folk. USA har på Schools of America utbildat tiotusentals höga militära officerare som tillbaka i sina hemländer har begått brott mot mänskligheten i sin jakt på “Den Inre Fienden”, det vill säga den inhemska politiska oppositionen. De som mest utmärkt sig i form av massmord och massakrer är de officerare som utexaminerats i USA:s krigsakademi.
Och Medan USA nu med full kraft pressar alla de inblandade regeringarna att bidra till att Snowden utlämnas till USA, har Vita huset medvetet förtigit att den på USA-mark beskyddar ett stort antal ecuadorianer som krävts utlämnade av regeringen Correa men som State Departement konsekvent vägrat att utlämna till Quito.
– USA-regeringen beskyddar brottslingar som till exempel den förre presidenten Jamil Mahuad Witt, bankirerna, bedragarna och kuppmännen Roberto Isaias och den förre underrättelsechefen för Ecuadors armé samt CIA-agenten Mario Pazmiño, sammanfattade den kanadensiske journalisten Jean-Guy Allard ämnet.

“USA en polisstat”

James Petras är före detta universitetsprofessor på Binghamton University i Binghamton, New York och arbetar som adjungerad professor vid Saint Mary's University, Halifax, Nova Scotia, Kanada. Han är tillsammans med Noam Chomsky en av Nord- och Sydamerikas hårdaste kritiker av USA:s politik och krigföring i världen.
I en omfattande artikel i måndags för den kontinentala TV-kanalen Telesur, skriver Petras att USA i dag kan betraktas som en polisstat och ett instrument för den verkställande makten. Målet är att skapa en total kontroll över all opposition i landet, bland dem “Ockupanterna från Wall Street”. Han tar även upp det nyligen avslöjade spioneriet från Vita husets sida mot ett 100-tal journalister på nyhetsbyrån AP.
Häxjakten på Snowden ska inte bara ses som ett försök att kväva denna opposition, utan framför allt att stoppa kritiken mot USA:s erövringskrig i världen. De som står i vägen och kritiserar USA:s krig riskerar att hamna i det gigantiska registret, menar Petras:
– Vad som står klart är den höga graden av sammanhållning, vertikal disciplin och ömsedigt försvar uppifrån och i riktning neråt i hierarkin. Det faktum att bara en “samvetsavhoppare” dyker upp bland hundratusentals spioner, är ett undantag som bekräftar regeln. Det finns färre desertörer inom spionnätverkets miljoner medlemmar i USA än hos alla maffiafamiljer tillsammans i Europa och USA, hävdar Petras.
I USA har flera kongressledamöter och medier anklagat Snowden som en landsförrädare och har krävt dödstraff.
Dick Emanuelsson